Societat 19/03/2014

El Mateo ja té medul·la

Apareix un donant per al nadó de 10 mesos malalt de leucèmia i protagonista de la campanya #medulaparamateo, que va motivar una nova regulació per part del ministeri de Sanitat

Efe
2 min
Mateo, dormint damunt la panxa del seu pare / MEDULAPARAMATEO

MadridEl Mateo, el nadó madrileny de 10 mesos malalt de leucèmia que va protagonitzar la campanya #medulaparamateo, ha aconseguit un donant de medul·la amb una "alta compatibilitat", segons ha confirmat a Efe l'oncle del petit, Ricardo Schell. Aquest dimarts, durant una revisió mèdica a l'Hospital La Paz, on el nen rep tractament, els pares van ser informats de l'existència del donant compatible amb el Mateo. El trasplantament es realitzarà previsiblement a l'abril. La família no coneix la identitat del donant i, encara que no és compatible al cent per cent, "té una compatibilitat alta".

La campanya #medulaparamateo la van posar en marxa els pares del nadó després de conèixer que les cèl·lules del seu germà no eren compatibles, malgrat la consanguinitat. Les característiques de la iniciativa, que buscava aconseguir una medul·la per al Mateo, van motivar que el ministeri de Sanitat publiqués una ordre el passat mes de gener per regular les campanyes de promoció i la publicitat de les donacions de cèl·lules i teixits humans amb l'objectiu, entre d'altres, d'evitar peticions per a un pacient concret.

La campanya va evolucionar en el seu moment cap a missatges de promoció general de la donació per adequar-se al caràcter universal i altruista d'aquestes pràctiques i, segons ha assegurat l'oncle del nadó, continuarà en marxa per tal d'afavorir trobar medul·les per a altres persones, encara que el Mateo ja tingui donant.

"Mateo és un nom que representa qualsevol que necessita una medul·la i seguirem conscienciant la gent que amb només una punxada pots ser donant", ha assenyalat Ricardo. Vuit persones que es van fer donants arran de la campanya han estat informades que són compatibles amb algú. "I han pogut salvar vides", ha destacat l'oncle del petit.

stats