Els més joves de 55 anys que hagin passat el covid no rebran la vacuna fins sis mesos després d'haver-se infectat

Salut vacunarà els més grans de 80 anys dependents que no viuen en una residència a partir de la setmana que ve

4 min
El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, en una de les seves compareixences setmanals per valorar l'evolució de la pandèmia a Catalunya.

Els més joves de 55 anys que hagin passat el covid i no siguin de risc no rebran la vacuna fins després de sis mesos d'haver-se infectat. Ho ha anunciat la subdirectora general de Promoció de Salut, Carmen Cabezas, que ha apuntat que segons diferents estudis les persones que han passat la malaltia estan protegides del virus fins vuit mesos després i, per tant, tenen menys risc d'infectar-se. "La prioritat és vacunar, a mesura que arribin les vacunes, els que no estan protegits", ha remarcat Cabezas.

De fet, el ministeri de Sanitat ha fet públic aquest matí una actualització de l'estratègia de vacunació en el mateix sentit que les declaracions de Cabezas. Segons Sanitat, també cal que la vacunació no es produeixi fins sis mesos després del diagnòstic d'infecció, i aquesta recomanació també val per als membres d'aquests col·lectius d'aquesta franja d'edat que sí que han rebut una primera dosi però que s'han infectat després. La mesura –al·lega el ministeri– busca estalviar dosis perquè "la gran majoria de persones infectades produeixen anticossos" i "el nombre de casos registrats que s'han tornat a infectar és molt baix durant els sis mesos posteriors al diagnòstic d'infecció".

A més, el secretari general de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha reafirmat la seva posició sobre el fet que no es pugui vacunar amb l'Astrazeneca, tal com va establir l'Estat, als majors de 55 anys i ha dit que creu que s'hauria d'ampliar aquesta franja d'edat fins als 65 anys. Argimon ha apuntat que seria "molt estrany" que la resposta immunològica d'una persona de 55 anys fos "molt diferent" de la d'una de 65 anys. Aquest mateix criteri és el que ha exposat l'Organització Mundial de la Salut. Tanmateix, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha demanat "prudència" i ha subratllat després de la reunió de la Comissió Interterritorial de Salut que l'Estat esperarà a l'assaig clínic que s'està fent als EUA de l'eficàcia de la vacuna d'Astrazeneca als majors de 65 anys. Aquesta setmana arribarà una nova remesa de 228.000 dosis d'aquesta vacuna.

La Janssen podria rebre l'aval el març

Un altre assaig clínic del qual Europa està pendent és el de la vacuna Janssen, de la qual s'espera que l'Agència Americana del Medicament la pugui autoritzat a finals de mes i l'Agència Europea del Medicament a principis de març, sobre el dia 8, ha augurat la ministra de Sanitat. Ja s'ha publicat l'experiment en fase 3 i el director de Janssen Itàlia, Massimo Scaccabarozzi, ha asseverat en una entrevista al Corriere de la Sera que aquesta vacuna podria ser més eficaç contra la variant sudafricana, present ja a l'Estat amb dos casos confirmats. L'eventual arribada d'aquest nou projecte suposaria un impuls per a l'estratègia de vacunació, ha afegit Darias.

Tornant a Catalunya, Cabezas també ha apuntat en la roda de premsa d'aquest matí que Salut, a partir de la setmana que ve, començarà a vacunar a casa seva les persones dependents més grans de 80 anys que no viuen en residències per a gent gran. Tot i això, ha advertit que la logística per vacunar a domicili és complicada.

Argimon també ha celebrat que segueixi baixant la pressió hospitalària a Catalunya: ara hi ha 2.466 ingressats a planta (62 menys que ahir) i 668 a les UCI (20 menys que ahir) i segueixen baixant el risc de rebrot (367, -11 punts) i la Rt (0,83, una centèsima menys). D'altra banda, Salut ha notificat 2.019 nous contagis i 21 defuncions.

Pel que fa a la cobertura de vacunats, arriba al 47% del personal sanitari i Cabezas ha explicat que el 78% de les residències tenen una cobertura del 70% o més pel que fa a dues dosis i que aquestes residències han reduït de manera notable el nombre de contagis: hi ha 358 casos de covid confirmats, un 57,5% menys que fa 10 dies, i hi ha 124 centres amb algun cas confirmat, el 32% menys que fa 10 dies.

Un 22% dels casos de covid a Catalunya són de la variant britànica

Segons Salut, un 22% dels casos de covid que es detecten són de la variant britànica. Tot i això, Argimon ha destacat que no s'està veient "un increment molt important", però manté la previsió que d'aquí unes tres setmanes o un mes serà la variant predominant. Per zones, on n'hi ha més és a l'Alt Pirineu i Aran, amb un 40%, tot i que Argimon ha apuntat que els números totals són "petits". També és molt present a Osona, a Girona suposen el 35% dels casos, a Tarragona el 34%, a l'Ebre el 30%, a Lleida el 14% i al Barcelonès nord i el Maresme el 10%, entre altres. Amb tot, Argimon ha apuntat que una de les zones amb més presència és Osona.

Es vacunaran els presos

Aquesta setmana ha començat la vacunació contra el covid-19 als treballadors de l'àmbit penitenciari i centres educatius de justícia juvenil. Des d'ahir a la tarda fins dissabte està previst subministrar la vacuna d'AstraZeneca a prop de 4.300 empleats de Justícia, que representen un 70% del conjunt de la plantilla. Pel que fa al 30% restant –més grans de 55 anys– el departament de Justícia confia poder subministrar-los una altra vacuna contra el covid-19 "tan aviat com sigui possible", segons ha assegurat el secretari de Mesures penals, Reinserció i Atenció a la víctima, Amand Calderó. A més, Argimon ha confirmat que no només es vacunaran els funcionaris de presons sinó també els presos, en la lògica de tenir centres segurs com s'ha fet amb les residències. Així, també ha afirmat que es podrien plantejar un alleugeriment de les restriccions de les presons si si s'observen els mateixos resultats que a les residències.

Reducció d'entre 0,9 i 1,5 anys de l'esperança de vida

D'altra banda, Argimon ha estimat que el covid reduirà l'esperança de vida a Catalunya entre 0,9 i 1,5 anys. Ha afirmat que el fet d'haver posat el focus en l'atenció al covid i la "certa por" a anar als centres sanitaris ha provocat un endarreriment de diagnòstics i tractament que es traduirà en una reducció de l'esperança de vida. També ha recordat que l'última vegada que això va passar va ser durant la Guerra Civil, i anteriorment durant l'anomenada grip espanyola. En tot cas, ha dit que aquesta reducció serà "curta i passatgera".

stats