Societat 26/09/2023

Mercè 2023: una festa de gamma extra que conté tota mena de multituds

Gran jornada castellera i allau de públic als concerts a la platja del Bogatell

4 min
Castellers

BarcelonaToc d’inici, pregó i concert multitudinari a la platja del Bogatell. Si fa no fa així comença cada any la Mercè, la festa major d’estiu-tardor de Barcelona. En una ciutat on es parla almenys una llengua romànica que encara no es pot fer servir al Parlament Europeu, una gentada es va aplegar divendres a la platja per seguir els concerts organitzats per Estrella Damm. Els barcelonins Ginestà, per tant, es van veure davant una multitud que anava creixent i creixent fins a fer-se aclaparadora a mitjanit amb els valencians Zoo: 40.000 persones, segons l’Ajuntament de Barcelona, van celebrar la festa reivindicativa de la banda de Gandia. Un dels moments més emocionants de la nit a la platja va arribar quan els Ginestà van dedicar És que m’agrades molt al cantant dels Strombers, Ferran Gallart, mort dijous a causa d’un càncer.

Ginestà a la platja del Bogatell

Ara, per a emocions fortes les de dissabte al migdia a la Diada Històrica Castellera a la plaça Sant Jaume, que ja estava ben plena a quarts de dotze amb el preludi dels Falcons de Barcelona i els de Vilafranca. Després d’ovacionar l’escala de 9 dels barcelonins, un pare li deia al fill, que duia a collibè: “I ara en vindran uns de més grossos, que fliparàs”. Els més grossos eren els castells dels Castellers de Barcelona, dels Joves Xiquets de Valls (que venien d’una espectacular jornada a Altafulla) i dels Minyons de Terrassa.

Per flipar primer cal paciència i respecte. La Mercè és una diada estranya per als castells, perquè hi ha molta presència de turistes que no dominen el joc de silencis i ovacions, fonamental perquè els castellers no perdin la concentració. “Penseu que fer un castell porta temps”, recordava una dona sota el sol. Afortunadament, tot va anar sobre rodes, i a la segona ronda els Minyons van descarregar tot un gamma extra, 2 de 9 amb folre i manilles, que alguns es van perdre perquè a quarts de dues la gana i el sol van buidar mitja plaça. Això sí, el més emocionant s’havia viscut abans amb un 4 de 9 amb folre de primera ronda defensat magníficament quan començava a trontollar. Quina pessigada més fonda, la dels Minyons. “Antoni Gaudí va conquerir Barcelona, els Minyons de Terrassa també!”, havia advertit la colla de Terrassa feia uns dies. Gran actuació també dels Joves Xiquets amb un 3 de 9 amb folre, un 4 de 9 amb folre i un 5 de 8 final, a més d'un espectacular pilar de 8 amb folre i manilles. I boníssim paper dels amfitrions, exultants després d’un 2 de 8 amb folre que van descarregar al segon intent; a més a més, els Castellers de Barcelona van anunciar un futur salt als castells de 9.

El paradís de les famílies

A diferència de l’Ajuntament de Barcelona, on el govern el concentra un únic partit (el PSC) en minoria, les activitats de la Mercè s’escampen arreu i són massives. De fet, és tan gran la descentralització que tot plegat resulta inabastable. Per tant, triïs el que triïs és millor no pensar què t’estàs perdent. Després de dinar, una opció era anar al Parc de l’Estació del Nord, una de les zones dedicades a les anomenades arts de carrer. Ambient molt familiar, de famílies amb fills, adults a l'ombra, jocs sense pantalles, titelles, clowns, acròbates, sorolls, riures i plors explorant els límits de la cacofonia, l'impactant Salto robotale de la companyia de l'alemany Ulik... I a l’escenari principal, un espectacle d’artistes de Kíiv, la ciutat convidada d’aquesta Mercè. Alumnes d'entre 17 i 20 anys de l’Acadèmia Municipal de Circ de la capital ucraïnesa hi han desplegat números de malabars i acrobàcia amb la divertida presència com a mestra de cerimònies de Cristina Cazorla, codirectora artística de la Fira Trapezi de Reus: “No patiu, que estem en horari infantil”, ha advertit amb aquella alegria tan molinera.

És a dir, tot molt recomanable al Parc de l’Estació del Nord, i amb activitats programades també diumenge i dilluns, dos dies en què igualment hi haurà arts de carrer al Parc de Joan Miró, el castell de Montjuïc, el Palauet Albéniz, el Parc de l'Aqüeducte i la superilla de Consell de Cent entre Entença i Urgell, un nou espai guanyat per la Mercè.

Un altre espai que s’estrena aquest any és l’escenari al carrer Menéndez y Pelayo, substitut del que programaven les emissores de ràdio a l’avinguda Maria Cristina, que l’any passat va dur de corcoll la policia a causa de les baralles i els robatoris entre la multitud. Fent un salt generacional i 35 minuts de metro es podia anar del paradís infantil de l’Estació del Nord a l’alliberament juvenil més o menys tutelat per pares de Menéndez y Pelayo, on Edu Esteve (finalista del concurs Eufòria de 2022) va obrir la nit programada per RAC105. En un escenari situat al costat del cementiri de les Corts, Esteve va fer sortir a escena l'àvia mentre ell cantava El far del sud de Sopa de Cabra. "Visca les iaies de Catalunya!", va exclamar el cantant badaloní. Just després, a les 21 h, Triquell (guanyador d'Eufòria el 2022), preservant la personalitat i sense renunciar al seu relat artístic i vital, va demostrar prou recursos per gestionar aquesta mena de concerts de festa major de gamma extra abans de donar pas a Lildami (jurat d'Eufòria). El que venia més tard era Doctor Prats i The Tyets. És a dir, reclams encara més populars per atraure una altra multitud al costat del cementiri de les Corts.

[Per cert, en una Mercè que té Kíiv com a ciutat convidada, l'Ajuntament de Barcelona ha programat diumenge un espectacle de drons. Fa uns dies, l'artista ucraïnesa Hanna Trofimova, que estava fent una residència de creació a la Faberllull d'Olot, explicava a l'ARA: "Visc a Kíiv i allà no em sento tranquil·la, sinó amb angoixa pels constants atacs de drons i el perill de les bombes".]

stats