Habitatge
Societat 13/10/2021

Més de 200.000 euros en multes per intentar evitar desnonaments

Els col·lectius en defensa de l'habitatge acumulen 364 multes des del 2019 "sota l'empara de la llei mordassa"

ARA
2 min
Els Mossos interevenen en una protesta per evitar un desnonament a l'Eixample, l'any passat

BarcelonaEls moviments socials que lluiten per un habitatge digne han acumulat 364 multes des del 2019. En total, el valor d'aquestes sancions arriba als 200.000 euros. Ho han explicat aquest dimecres diversos membres d'entitats com la PAH, Alerta Solidària i el Sindicat de Llogateres de Catalunya. Segons l'advocada d'Alerta Solidària, Eva Pous, les sancions són majoritàriament per desobediència i resistència derivades de les accions que fan aquests col·lectius quan intenten aturar els desnonaments de veïns del seu entorn. A més, ha alertat que des del juny les multes també són per obstrucció a la justícia, un delicte que es comet quan s'impedeix a funcionaris desenvolupar les seves funcions i pel qual es poden demanar fins a 601 euros de multa, segons ha detallat. Els sindicats denuncien que se'ls sanciona "sota l'empara de la llei mordassa".

De les 364 multes que han registrat entre tots els col·lectius, 351 s'han posat en mobilitzacions per aturar desnonaments. "Tot això respon a unes directrius del departament d'Interior davant un moviment tan necessari com és el de defensa de l'habitatge", ha subratllat Pous. Així mateix, els diferents col·lectius han assegurat que pateixen "persecució política" i han acusat el departament d'Interior de voler "amenaçar" les persones que es mobilitzen en defensa de l'habitatge.

Els activistes argumenten que les multes arriben sota el paraigua de la llei orgànica de seguretat ciutadana, coneguda com a llei mordassa. També han recordat als partits que, tot i que el 2014 ERC i CiU van votar en contra d'aquesta llei, ara s'hi emparen per posar les multes, cosa que qualifiquen de "pantomima". Enric Aragonès, del Sindicat de Llogateres, ha criticat el Govern: "Renteu-vos la boca abans de parlar del dret a l'habitatge i reviseu les vergonyes abans d'estripar-vos les vestidures contra la llei mordassa".

Suprimir les multes i la policia als desnonaments

Els col·lectius han exigit que es retirin "immediatament" totes les multes imposades a les persones que han participat en accions per aturar desnonaments, i també han demanat que no se n'interposin més. Les entitats també han demanat que la Brimo i l'ARRO, els cossos especials dels Mossos d'Esquadra, no s'utilitzin a l'hora d'executar els desnonaments, i han recordat que això ja es va fixar en l'acord d'investidura entre ERC i CUP. Segons xifres dels diferents sindicats, entre l'abril i el juny del 2021 a Catalunya es van fer 2.624 desnonaments, cosa que equival a executar-ne 40 cada dia de dilluns a divendres. Oriol Sales, membre del Sindicat d'Habitatge de Reus, ha assegurat que són unes dades "rècord a l'estat espanyol". "Els desnonaments que s'executen dia rere dia des de fa anys no són sinó la punta de l'iceberg, l'expressió última d'un sistema fallit en la garantia del dret a l'habitatge", ha sentenciat Sales.

stats