Temporal

La nevada provoca problemes de trànsit a més de 40 carreteres del Pirineu

A la Pobla de Segur, una esllavissada obliga a tallar la N-260

2 min
La nevada més intensa d'aquest hivern a Catalunya s'ha produït aquest dissabte 9 de març

BarcelonaLa intensa nevada d'aquest cap de setmana al Pirineu català, acompanyada de pluja en gairebé tota la resta de país i forts vents, està creant problemes a bona part de la xarxa viària de Catalunya. Així, a mitja tarda d'aquest dissabte, fins a 41 carreteres estan tallades o amb afectacions del trànsit, sobretot al Pirineu. El port de la Bonaigua és una de les vies que requereixen cadenes, i hi ha carreteres afectades pel temporal a la Vall d'Aran, el Pallars Sobirà, el Pallars Jussà, l'Alt Urgell, l'Alta Ribagorça, el Berguedà, el Solsonès, la Cerdanya i el Ripollès. A la Pobla de Segur, una esllavissada ha obligat a tallar la N-260.

La nevada, la més important d'aquest any, ha arribat a cotes baixes, i s'han acumulat gruixos de cinc centímetres de neu a 700 metres d'altitud. A les 18 hores hi havia una única carretera tallada per la neu, la GIV-4016, a Toses, i n'hi ha més de 30 en què es necessiten cadenes: la N-230 al túnel de Vielha, la C-16 al túnel del Cadí, el port del Cantó, el coll de la Creueta, la collada de Toses i el coll de Bóixols. També calen equipaments especials en un tram de 60 quilòmetres de la C-462 entre la Coma i la Pedra i Josa-Tuixén, i a la N-260 al coll de la Creu de Perves.

D'altres vies afectades per la nevada són la L-401, entre Fígols i Alinyà i coll de Jou; la L-500, del Pont de Suert a la Vall de Boí; la C-563, entre Tuixén i Gósol; la L-510, entre Tírvia i Alins; la C-147 a Esterri d'Àneu; la L-504, entre Vall de Cardós i Lladorre; la LV-4241 a Lladurs, i la GIV-5217, entre Ribes de Freser i Queralbs. I també totes les carreteres de la rodalia dels accessos a Campelles, Pardines, Bruguera i Ventolà.

Protecció Civil manté en alerta el pla Neucat per nevades que poden superar els 20 centímetres per sobre dels 1.300 metres a les comarques del Pirineu i Prepirineu. A primera hora del matí s'han fet serveis per treure cotxes atrapats a la neu amb persones dins dels vehicles als municipis d'Alp (avís 09.35 h) i l'Alt Àneu (10.28 h). Les precipitacions més destacades es registren a alta muntanya, amb més de 40 litres –en forma de neu– a Salòria, Espot i Boí; i 42 litres a Viladrau, 35 a l'Ametlla del Vallès o 33 a Vilanova de Meià.

El Meteocat preveu que durant la tarda de dissabte es registrin ratxes de vent de component sud que poden superar els 70 quilòmetres per hora a les comarques del litoral i el prelitoral de Barcelona i Girona. De moment, els vents del sud-oest ja han superat els 60 km/h a la costa i han aixecat un fort temporal marítim, sobretot a la costa central i a la Costa Brava. Al mar s'han registrat onades de més de tres metres. A nivell ferroviari, l'R3 de Rodalies es troba tallada entre les estacions de Ribes de Freser i Planoles (Ripollès) per la caiguda d'un arbre a la catenària.

stats