SALUT MENTAL
Societat 28/01/2016

Com més crisi, més nens amb problemes de conducta

La falta de límits i els problemes econòmics, darrere de l’augment dels trastorns de comportament

Lara Bonilla
3 min
Un de cada cinc nens tindrà algun trastorn de conducta al llarg de la infància o adolescència.

BarcelonaLes tensions familiars repercuteixen en el comportament dels nens, i en els últims cinc anys s’ha detectat un augment dels trastorns de conducta en menors provocat, en part, pels problemes econòmics de les famílies. Així ho constata l’estudi de l’Hospital Sant Joan de Déu Adolescents amb trastorns de comportament, com podem detectar-los? Què cal fer?

“Quan un pare perd la feina i no pot pagar la hipoteca, l’escola o les activitats extraescolars, es genera tensió a casa”, assegura Josep Matalí, psicòleg clínic i coordinador de la unitat de conductes addictives del servei de psiquiatria i psicologia de Sant Joan de Déu. Aquest psicòleg explica que els nens són “vulnerables” als problemes que es viuen a casa derivats de la crisi i l’atur. “Un nen que pateix pel pares es pot portar malament a l’escola. O un nen que veu com el pare crida a casa, pot fer el mateix a l’escola”, raona Matalí, que posa èmfasi en el fet que el que s’ha detectat és “un augment dels símptomes dels problemes de comportament” dels infants i no tant un augment de la prevalença. “El nen exterioritza així el seu malestar, però en situació de normalitat es pot recuperar”, afegeix.

L’informe s’ha elaborat a partir de les dades recollides en una enquesta realitzada entre 1.300 pares i mares, professors, pediatres i professionals de la salut mental de l’Estat que han posat sobre la taula un altre problema: la disminució dels recursos dels sistema educatiu i sanitari, que ha provocat que “s’expressin” problemes de comportament que potser abans es podien contenir. “No és que hi hagi més TDAH, sinó que el que hi havia ara s’ha expressat per aquesta disminució de recursos”, afegeix Josep Matalí, que també és el coordinador de l’informe. No és l’únic motiu. La falta de límits, no tenir temps per als fills o famílies desbordades també són factors de risc que poden provocar trastorns de conducta en els adolescents.

El TDAH

La majoria dels professionals enquestats (un 96% dels pediatres) ha detectat un augment dels trastorns de conducta, que ja són la primera causa de consulta en els serveis de salut mental per a nens i adolescents. Les dificultats d’aprenentatge i el trastorn per dèficit d’atenció (TDAH) són els problemes de comportament que han experimentat un augment més gran. El TDAH afecta entre el 3% i el 7% de la població i es caracteritza per hiperactivitat i dificultat per mantenir l’atenció. També ha crescut el nombre de consultes per trastorn negativista desafiador (TND) i per trastorn dissocial. Els primers símptomes per detectar algun d’aquests trastorns són el desafiament a l’autoritat, la baixa tolerància a la frustració i el dèficit d’atenció.

Més formació i recursos

Davant d’aquestes situacions, el coordinador de l’informe aconsella consultar amb un professional -normalment el pediatra és el referent dels pares- que avaluï el cas i faci una proposta d’intervenció. Reconeix que, a curt termini, no es recuperaran els recursos, però Matalí sí que creu que es pot millorar la coordinació entre tots els dispositius per atendre aquests adolescents així com la formació de professors i pediatres en els trastorns de comportament. “Ha sigut una de les demandes dels professors. No són psicòlegs i no saben com actuar a les aules quan es troben amb aquests problemes”, reconeix Matalí. Els pediatres, al seu torn, desconeixen els recursos educatius existents.

Es calcula que un de cada cinc nens tindrà al llarg de la seva infància o adolescència algun trastorn de conducta. És més freqüent entre els nois i en la majoria de casos es dóna entre els 13 i els 16 anys.

stats