Dia Internacional contra la LGTBI-fòbia

Més discriminacions al col·lectiu LGTBI: "Cal voluntat política, no només tuits"

L'Observatori contra l'Homofòbia registra 86 incidències en el primer quadrimestre del 2022

3 min
Concentració aquest vespre a Barcelona, organitzada per la Plataforma LGTBI de Catalunya, contra les violències i discriminacions del col·lectiu.

BarcelonaLes xifres no fan més que evidenciar que la LGTBI-fòbia segueix ben present a la vida quotidiana del col·lectiu. L'Observatori contra l'Homofòbia ha registrat fins a 86 incidències els quatre primers mesos d'aquest any a Catalunya, un 50,9% més que en el mateix període de l’any 2021, quan se’n van produir 57. "Canvien els contextos i les possibilitats per fer denúncies, però la fórmula per comptabilitzar-les sempre és la mateixa. L'augment de casos és objectiu", afirma a l'ARA el president de l'Observatori contra l'Homofòbia, Eugeni Rodríguez, el dia que se celebra el Dia Internacional contra la LGBTI-fòbia.

Ara bé, no tots aquests casos han arribat a les mans dels Mossos d'Esquadra: durant el primer trimestre s'han instruït 39 denúncies vinculades amb delictes d'odi en l'àmbit de la LGBTI-fòbia, segons va informar aquest cap de setmana el cos, cosa que suposa 9 casos més que el mateix període de l'any anterior. O, cosa que és el mateix, un increment del 30%. Un total de 51 autors han estat detinguts i/o investigats per aquest fets, dels quals el 75% eren homes.

Les dades del Govern també evidencien la diferència entre les denúncies i les incidències registrades: durant tot el 2021 es van interposar 61 denúncies per vulneracions per discriminació o violència contra persones del col·lectiu LGTBI, mentre que la xifra ascendeix fins a 167 si es tracta de fets discriminatoris que no estan tipificats com a delicte o casos en què els afectats no van voler denunciar. Segons l'executiu, durant el 2021 es van registrar 22 denúncies menys per LGBTI-fòbia que l'any anterior. Més de la meitat s'han tramitat per via administrativa (insults, denegació de l'accés a un espai públic o privat, per exemple), i fins a un 41% s'han tramitat per la via penal (agressions i amenaces).

"Els poders públics no fan la seva feina"

"Any rere any, repetim la mateixa reivindicació i no es compleix: els poders públics no estan fent la seva feina", denuncia Rodríguez. "Hi ha una manca de voluntat política real i efectiva, no serveix només fer tuits", afegeix el president de l'OCH. Rodríguez reclama solucions en múltiples fronts. Segons les dades de l'associació, els àmbits més freqüents on es produeixen els incidents són la via pública, seguida en segon lloc d’internet i les xarxes socials (21,4% en tots dos casos). Pel que fa al tipus de discriminació més registrada, les principals han sigut les mostres d’odi i exaltació (22,6%) cap al col·lectiu, però també les agressions físiques (20,2%), que augmenten un 70% respecte al 2021.

Des de l'Observatori constaten que hi ha hagut un increment sobretot en l'oci nocturn. "Pel fet de ser bisexual he sigut sexualitzada, sobretot a les discoteques. M'han fet comentaris i mirades desagradables, o propostes de trio que ningú ha demanat", explica Marina López al diari ARA. Sense anar més lluny, el dimecres passat quatre dones lesbianes i bisexuals van ser agredides a les Festes de Maig de Badalona: cap a les 5 de la matinada un grup d'homes les va agredir amb "cops de puny", "puntades" i "estirades de cabell" i amb comentaris sobre "la seva sexualitat".

Per al president de l'Observatori, un àmbit en el qual s'hauria de posar especial èmfasi és en l'educació, ja que a "les escoles és on es podria evitar els potencials agressors". Malgrat que el nombre de denúncies que els arriben des d'aquest sector són reduïdes –"Els menors ho tenen més difícil per denunciar", argumenta–, confirma un augment de casos d'assetjament escolar a les escoles i les universitats per motius d’orientació sexual i identitat de gènere. Per millorar la formació i la sensibilització, però en aquest cas a les empreses, la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, ha presentat aquest dimarts dos microcursos que el departament ha posat en marxa per promoure la diversitat LGBTI en l'entorn laboral.

"Fa més de trenta anys que lluito pels drets de les persones LGTBI. Semblava que podies dir que anàvem millorant a mesura que passava el temps, però els homòfobs i els feixistes els tenim als nostres carrers. L'extrema dreta ha imposat els seus valors", adverteix Rodríguez. "Hem de tenir un compromís totalment ferm davant de qualsevol indici de comportament intolerant i odi, ja que això només condueix a un augment de les agressions al col·lectiu", sentencia Rodríguez, que també demana modificar la llei aprovada el 2014 per "blindar-la" i reforçar el seu règim sancionador.

El Dia Internacional contra l'Homofòbia, la Transfòbia i la Bifòbia, és a dir l'odi, el rebuig i la discriminació cap a les persones que pertanyen al col·lectiu LGBTI, se celebra el 17 de maig perquè aquest dia, de l'any 1990, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) va eliminar l'homosexualitat de la llista de malalties mentals. 

stats