Ciència
Societat 01/12/2010

Com més espècies, menys malalties

Un estudi ha observat que el declivi de la biodiversitat augmenta l'aparició i transmissió de malalties infeccioses. Les que afecten els humans hi són incloses

Marta Bausells
1 min

BarcelonaUn article publicat avui a la revista Nature explica que científics han descobert que conservar la biodiversitat fa que, en molts ecosistemes, els patògens s'estenguin menys fàcilment. L'estudi indica que la pèrdua d'espècies en un entorn determinat podria tenir conseqüències perilloses per a la propagació i incidència de malalties infeccioses, incloses les que afecten els humans, altres animals i plantes. Els declivis actuals en la biodiversitat, doncs, redueixen la capacitat dels ecosistemes de protegir els seus membres.

Els investigadors no saben per què passa això, però creuen que és perquè les espècies que millor frenen la transmissió de malalties – perquè es reprodueixen poc o tenen nivells molt alts d'immunitat – tendeixen a morir-se abans quan baixa la diversitat i, en canvi, les espècies que es reprodueixen molt o tenen uns sistemes immunològics més deficients – i per tant és més fàcil que es posin malalts – sobreviuen més temps. En tot cas, el missatge és que degradar els ecosistemes és dolent no només des d'un punt de vista ecològic, sinó també per la nostra salut.

stats