Seguretat

Un mes de protestes al barri de la Marca de l’Ham de Figueres: "No estem segurs"

Els veïns es manifesten cada setmana per reclamar que es posi fi a les ocupacions i el tràfic de drogues

3 min
Protesta dels veïns del barri de la Marca de l’Ham a la Rambla de Figueres

Figueres“Casellas [vicealcalde de Seguretat], et felicito, que bé que actues” i “Volem millores, no som un barri de tercera” són les dues pancartes que, des de fa un mes, encapçalen les protestes organitzades per l’Associació de Veïns de la Marca de l’Ham de Figueres. Cada dijous i cada divendres tallen la circulació de la via per reclamar més seguretat a l’Ajuntament: “Tenim una quarantena de cases ocupades, un edifici on es consumeix droga i la gota que va fer vessar el got va ser l’assetjament sexual que va patir una veïna. No estem segurs al barri”, resumeix el president de l’entitat, José Garrido. Per contra, el vicealcalde de Seguretat, Pere Casellas, assegura que en aquesta zona de la ciutat "no hi ha més inseguretat que en altres punts de Figueres, ni hi ha més tràfic de drogues ni es cultiva més que en cap altre lloc": "Ho tenim constatat amb dades", recalca.

Garrido calcula que hi ha una quarantena de cases ocupades que formen part d’una antiga urbanització inacabada. “Fa més d’un any que hi són. N'hi ha uns quants que tenen diners perquè tenen plaques solars i s’han arreglat la casa. I després n’hi ha d’altres que es dediquen a pidolar i a traficar amb droga”, afirma. Una altra font de problemes és un edifici que antigament havia estat propietat del bisbat però que ara fa temps que està ocupat per “persones que consumeixen droga”. “Està de camí a l’escola i ens hem trobat xeringues per terra. I hi ha hagut dues persones mortes a l’edifici”, afegeix Garrido. 

També altres veïns presents a la protesta d'aquest divendres, que ha reunit unes quaranta persones, han lamentat la “degradació” i “l'abandonament” del barri. “Protegeixen més els que fan les coses malament que els que paguem impostos. Jo he trucat moltes vegades als Mossos perquè davant de casa meva tot el dia estan traficant amb droga: veig què venen, on l’amaguen, tot. Però no fan res”, critiquen la Luisa Nieto i la Monica Rogel, veïnes del barri. I el David Díez, també de la Marca de l’Ham, carrega contra l’Ajuntament: “Parles amb ells i treuen importància als nostres problemes. Ara sembla que estan fent alguna cosa, però han d’acabar amb les ocupacions, no podem més”. Per això, els veïns han advertit que no deixaran de mobilitzar-se “fins que l’alcaldessa, Agnès Lladó, i el regidor Pere Casellas ens signin els compromisos per escrit”. 

Identificacions i derivacions als serveis socials

Casellas exposa que van iniciar un procediment administratiu per poder regularitzar la situació de la urbanització que va quedar a mig fer. Les obres es van aturar perquè els edificis estan en zona inundable, el promotor va fer fallida i van acabar en mans de la Sareb. Segons el regidor, el banc els ha comunicat que vol finalitzar la urbanització i comercialitzar-la, i que iniciaran els tràmits judicials per fer fora els ocupes. “La Guàrdia Urbana els ha identificat a tots i s'està treballant amb serveis socials. Però això és una democràcia i no se’ls pot fer fora, s’ha de seguir el procediment legal”, justifica el tinent d’alcalde. Pel que fa a l’edifici on es consumeix droga, Casellas indica que també s’han identificat les persones que hi van i hi han acudit els serveis socials. “Hem aixecat actes i hem imposat sancions, però no els podem detenir perquè és petit consum”, afegeix. 

El tinent d’alcalde, a més, recalca que han augmentat els agents de la Guàrdia Urbana fins a 74, tretze més que a l'inici de la legislatura, i que fa deu dies es va dur a terme una neteja al barri i es van omplir sis camions de deixalles. "Ens hem reunit amb els veïns moltes vegades i l'Ajuntament està fent tot el possible per solucionar els problemes del barri", subratlla.

stats