Eclipsi parcial de Lluna aquest dimarts

Serà l'esdeveniment astronòmic més important de l'estiu juntament amb les llàgrimes de Sant Llorenç

Avui, dimarts 16 de juliol, es p roduirà un eclipsi de Lluna parcial, en el qual la Terra ocultarà gairebé un 70% de la Lluna. El fenomen serà visible des de tota la península Ibèrica, i de fet, poc o molt es podrà veure a bona part del món. Només a Amèrica del Nord totes les fases de l'eclipsi hi passaran de dia.

Serà un eclipsi llarg i que enfosquirà la Lluna en gran mesura, cosa que farà que pugui arribar a assolir una tonalitat rogenca, característica dels eclipsis totals. C omençarà a les 22.02 h i durarà gairebé 3 hores. Acabarà a la 1 de la matinada de demà dimecres, 17 de juliol. La durada total de l'eclipsi serà de 5 hores i 34 minuts, però fase de parcialitat tindrà una durada de 2 hores i 58 minuts, la resta serà la fase de penombra en què amb prou feia es pot notar res.

La Lluna avui sortirà plena a les 21.17 h per l'est i es pondrà a les 05.56 h per l'oest. Durant l'eclipsi també seran visibles Saturn, que estarà al costat esquerra i costarà de veure a ull nu i Júpiter que, serà més visible a la seva dreta. De fet ded fa alguns dies la Lluna i Júpiter són a prop, probablement haureu vist ja el planeta mirant a la Lluna, és aquest punt brillant que l'ha acompanyat durant el cap de setmana.

Com es produeixen els eclipsis de Lluna?

Un eclipsi de Lluna es produeix quan el Sol, la Terra i la Lluna estan alineats. D'aquesta manera, la llum emesa pel Sol queda bloquejada pel nostre planeta i la Lluna se situa, de manera total o parcial, enfosquida per l'ombra de la Terra. Tot i això, a questa alineació no passa tots els mesos. L'òrbita de la Lluna està lleugerament inclinada i no sempre coincideixen els tres astres en el mateix pla. A més, depenent d'aquesta alineació els eclipsis lunars poden ser de tres tipus: penombrals, parcials i totals.

¿La meteorologia permetrà veure l'eclipsi?

Els mapes del temps comencen a insistir en un nou canvi de temps de cara a dimecres i dijous vinent. Molt probablement tindrem ruixats, tempestes de tarda i una nova baixada de temperatures. Malgrat tot, la nit de dimarts a dimecres el cel es mantindrà encara serè en gran part de Catalunya, on és més probable que hi hagi intervals de núvols al vespre és a les Terres de l'Ebre.