Europa, en alerta per l'onada de calor

Les calorades provoquen més mortalitat al juny que en altres moments de l'estiu

L'onada de calor d'aquesta setmana no només afectarà el Mediterrani, sinó que provocarà temperatures extraordinàries també en altres punts de l'oest d'Europa. Països com França i Bèlgica ja han activat diferents mesures d'alerta, per la previsió que les temperatures puguin arribar a valors rècord per a un mes de juny, o fins i tot de manera absoluta. Segons Météo-France, entre dimecres i divendres es podrien superar els 40 graus en alguns punts de França, i no pas en llocs remots, a Lió la màxima esperada pel servei meteorològic francès és de 40 graus i a París de 39. A això cal sumar-hi la humitat, i, tot i que Météo-France no parla de valors de sensació, alguns models apunten a pics de temperatura de xafogor de fins a 45 graus a la capital francesa.

Capitals com Brussel·les i Berlín poden arribar també a pics de temperatura de sensació de fins a 40 graus en els pròxims dies. Suïssa o Àustria també tenen avisos actius per la calor. El rècord de temperatura a França per a un mes de juny són els 41,5 graus registrats el 2003 a Lézignan-Corbières, a prop de Narbona, i l'absolut són 44 ºC registrats l'agost d'aquell mateix any.

Dimarts amb vent de mar a l'espera d'una situació de temperatures extremes

Les autoritats franceses han habilitat espais per refrescar-se en edificis públics, s'han instal·lat més fonts de les habituals i diverses piscines de París obriran fins més tard de les 10 de la nit. Alguns estudis han estimat que la sobremortalitat a França durant l'onada de calor del 2003 va arribar a ser del 55%; al voltant d'unes 15.000 persones van morir-hi a causa de la calorada, sobretot persones grans.

La calor prematura, la més perillosa

Segons un informe de l'Organització Meteorològica Mundial publicat el 2015, el moment en què arriba una onada de calor té efecte sobre la mortalitat. Les onades de calor que arriben d'hora s'ha demostrat que augmenten més la mortalitat que d'altres iguals o més dures que apareixen més tard. A Europa les onades de calor que arriben al juny provoquen més mortalitat que les que arriben més avançat l'estiu.

Un altre factor important durant les onades de calor és la durada, i en aquest mateix informe de l'OMM hi apareixen dades rellevants en aquest sentit. Les onades de calor prolongades en el temps provoquen entre 1,5 i 5 vegades més mortalitat que les curtes, un efecte s'ha demostrat especialment notori entre les persones de més de 75 anys.

Més continguts de