Meteo 01/01/2019

El primer bany de l'any, amb el mar menys fred del normal

La calma i el domini del sol dels últims dies fan que la temperatura de l'aigua sigui alta

Miquel Bernis
2 min
Força gent a la platja ahir a Ocata / MARIONA RIFÀ

BarcelonaUn dels costums de força gent per començar bé l'any és desafiar el fred de l'hivern i banyar-se al mar l'1 de gener. Aquest any és un bon moment perquè els més fredolics ho provin, perquè la temperatura de l'aigua està força per sobre del que tocaria.

Segons les últimes observacions fetes per Diego Lázaro a Barcelona el dia 28, la temperatura de l'aigua a la ciutat s'acosta als 15,5 ºC, cosa que suposa una anomalia de més d'un grau respecte a la mitjana dels últims 11 anys. A l'Estartit l'última observació feta per Josep Pascual el dia 30 situa també la temperatura del mar una mica per sobre dels 15 ºC i clarament per sobre del que tocaria en aquest època de l'any. En el cas de l'Estartit la sèrie de dades és més llarga i permet dir que en els últims 40 anys la mitjana de la temperatura de l'aigua en aquesta època és lleugerament inferior als 13,5 ºC. Per tant, la temperatura de l'aigua aquests dies és més d'un grau i mig superior a l'habitual.

Avui serà un dia amb poc vent. La tramuntana de les últimes hores pot fer que al matí hi hagi mar de fons a la Costa Brava, però en general serà un dia favorable per banyar-se al mar. La temperatura de l'aire canviarà força respecte a ahir a les comarques de Girona, dels 22 ºC a què ahir es va arribar a Roses es passarà avui a màximes poc per sobre dels 15 ºC. Però, en general, l'ambient no serà gaire diferent.

Segons les últimes dades obtingudes a partir d'imatges de satèl·lit pel Centre d'Estudis Ambientals del Mediterrani, l'anomalia de temperatura del mar és encara més forta al sud del País Valencià i a les Pitiüses, on en alguns casos l'aigua és fins a 3 graus menys freda del que sol ser habitual. En alguns trams marítims d'aquests sectors la temperatura de l'aigua supera fins i tot els 17 graus.

Anomalia de la temperatura de l'aigua al Mediterrani / CEAM

Per cert, si us acosteu al mar aquests dies probablement veureu roques molt més verdes del que sol ser habitual. Les altes pressions dels últims dies estan fent baixar el nivell del mar, cosa que provoca que algunes algues que habitualment queden dins l'aigua surtin a la llum. Són les anomenades 'minves', habituals al desembre i sobretot al gener.

stats