Els rius pirinencs incrementen el seu cabal i superen el nivell d’alerta

Protecció Civil demana extremar les precaucions i allunyar-se de zones inundables

Escolta aquí la previsió del temps

Les pluges d’aquests dies, i en especial les de les últimes hores, han fet créixer el cabal dels principals rius d’origen pirinenc o prepirinenc, on els ruixats han sigut més freqüents. El cabal del riu Ter, a l’altura de Ripoll, ja ha superat el llindar d’alerta i ha assolit cotes no habituals. En aquest sentit, fins a les Masies de Roda el cabal pot afectar punts baixos i de creuament de lleres. Un cas semblant el trobem al riu Llobregat al seu pas per Berga, on fins a Balsareny també hi podrien haver alguna afectació, a més del riu Freser.

L’Agència Catalana de l’Aigua, per prevenció, ja va iniciar mesures d’obertura de pantans de manera controlada per poder absorbir tota l’aigua que havia de ploure en aquest episodi, atès que en alguns sectors pirinencs i prepirinencs es podrien recollir més de 100 litres en 24 hores. En tot cas, Protecció Civil demana extremar les precaucions i allunyar-se de zones d’inundació prop dels rius.

Per altra banda, i tal com estava previst, els ruixats i les tempestes van descarregant en molts indrets del país a causa de la inestabilitat. Els més intensos i freqüents es concentren cap al Prepirineu i a la Catalunya Central. Alguns d’aquests xàfecs han descarregat amb intensitat forta, i han deixat en 30 minuts més de 20 litres. En algunes ocasions anaven acompanyats de calamarsades. Els registres més abundants fins ara són:

 • 78 l/m2 a Manlleu
 • 61 l/m2 a Calldetenes
 • 52 l/m2 al Pantà de Sau
 • 47 l/m2 a Sant Julià de Vilatorta
 • 46 l/m2 a Sant Joan de les Abadesses
 • 45 l/m2 a Vilanova de Sau
 • 39 l/m2 a Vic
 • 34 l/m2 a la Pobla de Segur

L’arribada d’un embossament d’aire fred ja va deixar la primera tongada de tempestes i xàfecs ahir dissabte, sobretot al nord i l'oest del país. En alguns casos els ruixats van anar acompanyats de calamarsa, com és el cas d’Andorra, on de matinada alguns carrers van quedar lleugerament emblanquinats, i a Llançà, on els grans de calamarsa van adoptar formes força singulars. Els registres més destacats de precipitacions entre ahir i aquesta matinada són: 

 • 57 l/m2 a la Pobla de Lillet
 • 43 l/m2 a Castellar de n’Hug
 • 40 l/m2 a Guardiola de Berguedà
 • 37 l/m2 a les Salines (Andorra)
 • 32 l/m2 a Sort
 • 28 l/m2 a Pont de Suert
 • 25 l/m2 a Bagà

Aquest diumenge la inestabilitat augmentarà i s’estendrà a molts més llocs del territori català, amb un increment del risc de tempestes fortes i també de calamarsades i pedregades. Al llarg de la matinada han anat caient alguns ruixats dispersos, sobretot al terç nord. La previsió és que es mantinguin les pluges intermitents durant la resta del dia, tot i que serà més probable que durant la segona part del dia els ruixats i xàfecs siguin més intensos i extensos.

Les quantitats més destacades cauran al Prepirineu, a la Catalunya Central i en àrees pròximes a la Serralada Transversal durant la tarda, i cap al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre a partir del vespre. A més, a les comarques del Berguedà, el Ripollès i Osona les precipitacions podrien deixar registres superiors als 80 o fins i tot 100 litres.

Ho diu el Servei Meteorològic de Catalunya, que manté un avís per acumulació de precipitació en aquestes últimes comarques, així com una alerta extensa per pluja forta a la resta del país menys a Ponent i el litoral de Girona i el nord de Barcelona. 

 

Allà on plourà amb menys probabilitat i intensitat serà a les comarques del litoral de Girona, al Barcelonès i al Maresme, així com a les de Ponent, al Pla de Lleida i les proximitats. Per altra banda, el vent de tramuntana s’intensificarà ja des de primeres hores d’aquest matí a la Costa Brava, sobretot al sector nord, i també el mestral a les Terres de l’Ebre bufarà amb alguns cops forts, i es mantindran amb alts i baixos uns quants dies més.

També cal destacar el descens de la temperatura: les màximes experimentaran una baixada moderada o puntualment acusada, amb uns termòmetres que podran caure fins a 5 graus en llocs de l’interior i deixar-hi un ambient molt fresc i que no ens recorda pas un mes de juny, sinó més aviat de principis de maig.

El descens dels termòmetres no s'acabarà aquí. Continuaran baixant durant la pròxima jornada i tocaran fons dilluns. Ara bé, a partir de llavors, molt a poc a poc, la temperatura s'anirà recuperant entre dimarts i dimecres, però novament divendres baixarà moderadament. En aquest sentit, els termòmetres es mantindran durant la resta de setmana amb valors per sota de la mitjana climàtica. Haurem d’esperar fins a mitjans de juny per poder tenir una temperatura com la que tocaria.

La setmana continuarà inestable i amb ruixats i tempestes cada dia al nord i el centre del país. La inestabilitat també ajudarà que les precipitacions puguin anar apareixent en altres llocs del país.