previsions 28/08/2020

Més de 100 litres i pedregades en les primeres hores del canvi de temps

Els xàfecs i les tronades seguiran durant la nit i la matinada

Roc Mateu
4 min
Imatge d'una tempesta descarregant amb intensitat a Osona.

BarcelonaEls primers indicis del canvi de temps anunciat ja han arribat. A partir del migdia han començat els primers ruixats a l’extrem nord del Pirineu. A mesura que anava avançant la tarda han anat apareixent més ruixats en altres llocs de la serralada i del Prepirineu. Ara bé, ha sigut a partir de mitja tarda quan les tempestes han agafat més embranzida i algunes ràpidament han descarregat amb pedregades, com a la comarca del Berguedà i del Ripollès. A més, localment han descarregat amb intensitat forta i puntualment torrencial, com per exemple els 42 litres al santuari de Queralt, els 41 al Pont de Suert o els 39 litres a Sant Joan de les Abadesses, tots ells en trenta minuts, tal com informa el Meteocat. Pel Segrià també hi ha passat una bona tamborinada que ha deixat algunes calamarsades, vents forts i intenses precipitacions.

D'altra banda, les precipitacions ja han superat els 100 litres acumulats en punts del Prepirineu oriental, amb 115 litres a Montesquiu o 107 a Sant Joan de les Abadesses. Aquestes abundants pluges del Ripollès han fet incrementar el cabal del riu Ter al seu pas per Ripoll de 10 m3/s a més de 140 m3/s. Cal recordar que tant Protecció Civil com l'Agència Catalana de l'Aigua demanen evitar les lleres de rius i rieres. Fins ara, també destaquen els 85 litres a la Quar, els 83 a Perafita o els 80 de Cardona.

A partir de migdia ha arrencat el canvi de temps tan destacat que fa dies i dies que s’entreveia. Tot plegat és desencadenat per l’arribada d’una massa d’aire molt fred d’origen polar que aterrarà en ple agost i que serà la responsable que passem d’un temps de ple estiu a tenir molts ingredients típics de la tardor: aiguats, tempestes, ventades, mala mar, fred i nevades. Així doncs, tindrem un panorama meteorològic completament diferent del d’aquests últims dies, amb un canvi de temps que deixarà tocat l’estiu.

L'arribada d'aire fred per les capes altes de l'atmosfera afavorirà el creixement de nuvolades ràpidament de cara al final del matí, però serà al llarg de la tarda i dissabte a la nit i matinada quan creuarà el sistema frontal que farà detonar les tronades. S'iniciaran pel Pirineu i el Prepirineu i, a mesura que avanci la tarda, es desplaçaran de nord a sud. Al final del dia arribaran a la costa. Però no s'acabarà aquí, perquè els xàfecs més intensos continuaran fins dissabte al matí.

Pluja prevista per divendres / Model GFS - ARAméteo

La pluja arribarà a tot el país, amb unes tempestes que descarregaran amb intensitat molt forta i deixaran quantitats abundants de precipitació en poca estona. En força ocasions aniran acompanyades de pedregades, de cops molt forts de vent i de possibles fenòmens de temps violent. Les Terres de l’Ebre i Ponent serà on plourà menys, mentre que les comarques que rebran el temps més complicat seran les del Pirineu i el Prepirineu oriental, la Catalunya Central, el Penedès i, en especial, el Camp de Tarragona. A més, es podran acumular més de 100 litres en alguns indrets del Pirineu i el Prepirineu oriental i del Camp de Tarragona fins dissabte al matí. És per aquest motiu que, davant aquesta situació d’aiguats forts, Protecció Civil manté activat el pla Inuncat.

Dissabte, durant la segona meitat de la jornada, els ruixats es restringiran a les comarques del Pirineu i del Prepirineu i de la meitat est, sobretot a l’interior de Barcelona i de Girona a la tarda i més cap a la costa a la nit. Diumenge, encara amb temps inestable, es reactivaran els xàfecs a l'interior del país que afectaran més o menys la mateixa zona que dissabte a la tarda, amb possibles calamarsades o pedregades.

Pluja prevista per dissabte / Model GFS - ARAméteo

A part de la pluja, caldrà estar atents també al vent i l'estat de la mar. Amb el pas del front s'intensificarà el vent del nord a l'Empordà i a les Terres de l'Ebre i es mantindrà fins dilluns amb cops forts i alguns de molt forts, així com als cims del Pirineu. El vent alterarà la mar especialment a la Costa Brava, amb forta maror i puntualment amb àrees de maregassa. Finalment, el fort descens de la temperatura durant el cap de setmana afavorirà algunes nevades a les cotes més altes del país: dissabte per sobre dels 2.400 metres i diumenge encara més avall, al voltant dels 2.200 metres i fins als 1.800 metres al vessant nord del Pirineu.

Pel que fa a l’evolució de la temperatura, aquest divendres ja començarà a baixar sobretot al Pirineu, al Prepirineu i en zones de la depressió central, mentre que a la resta del país serà més feble i fins i tot amb canvis poc significatius en llocs del litoral. Ara bé, dissabte serà el dia més fred dels últims mesos amb un ambient més típic de tardor. Les màximes es mouran entre els 20 i 25 graus de manera generalitzada, amb uns valors lleugerament inferiors a les comarques gironines i del Pirineu i puntualment més alts cap a les Terres de l’Ebre i Ponent, que és on farà més sol a partir del migdia. La temperatura mínima també anirà clarament a la baixa, amb un ambient que serà especialment fred dilluns a la matinada.

Temperatura màxima prevista per dissabte / Model GFS - ARAméteo

Un cop comenci a enretirar-se el gruix de la massa més freda, a partir de diumenge, la temperatura s’anirà recuperant molt lentament. En aquest sentit, sembla que estarem dies i dies amb una anomalia negativa de temperatura respecte a la mitjana climàtica. I és que els models a mitjà i llarg termini, ara com ara, no preveuen calorades. Sembla que l'estiu s’acomiada aquest divendres.

stats