SALUT
Societat 28/11/2018

Els metges mantenen la vaga per tercer dia consecutiu

Salut i Metges de Catalunya acosten posicions després d'una nova reunió de mediació, però no arriben a cap acord

Laia Seró
3 min
Els metges es concentren davant el departament de Salut

BarcelonaEls professionals de l’atenció primària continuaran avui amb el tercer dia de vaga, després d'una nova reunió maratoniana que ha acabat aquesta matinada sense acord. Les prop de set hores de negociacions entre Salut i Metges de Catalunya, però, han servit per acostar posicions, segons indiquen les dues parts.

A la reunió, l'ICS ha presentat una nova proposta que es basa en la reducció de la població assignada que té cadascun dels professionals, el que portaria a una càrrega de treball menor pels metges, segons ha explicat el director gerent, Josep Maria Argimon. Ara Metges de Catalunya vol conèixer un informe de càrregues de treball de cada centre per analitzar si d'aquesta manera les visites podrien durar un mínim de 12 minuts, segons ha explicat la portaveu de Metges de Catalunya Anna Roca. L'ICS els lliurarà l'informe dimecres.

Mobilitzats

Els professionals de l’atenció primària no van recular ahir ni un sol mil·límetre. Si es van moure en alguna direcció, de fet, va ser endavant, quan els més de mil metges de família, pediatres, odontòlegs, infermeres, auxiliars, treballadors socials i ginecòlegs de la primària es van concentrar davant el departament de Salut i van fer pressió per entrar a l’edifici. Volien repetir l’escena de dilluns, quan van irrompre a la seu de l’Institut Català de la Salut (ICS). Però ahir un cinturó de Mossos protegia la porta del departament i no ho van aconseguir; els manifestants van optar finalment per desplaçar-se uns metres i tallar la travessera de les Corts.

Malgrat les pancartes i les bates blanques, no van poder irrompre al departament, però res fa pensar que el sector sanitari català s'arronsi mentre no s’arribi a un acord a la taula de negociacions. La vaga està convocada fins divendres, però els portaveus ja començaven a dir ahir que es plantejarien allargar la mobilització si no es compleixen les seves demandes. “El que no podem fer és quedar-nos de braços plegats si no aconseguim el que demanem”, va reclamar el metge de família i membre del comitè de vaga Óscar Pablos, entre la cridòria que generaven els seus companys, que travessava la portalada del departament i s’estenia fins al vestíbul. Des del sector dels hospitals concertats, que també hi eren perquè comparteixen reivindicacions amb els treballadors de la pública, també apuntaven en aquesta direcció. I, poques hores després, l’assemblea Rebel·lió Atenció Primària –que havia convocat, a banda dels metges, la resta de professionals de la primària– va apujar l’oferta: si Metges de Catalunya desconvoca la vaga, ells la continuaran. Algun manifestant, que va preferir mantenir-se en l’anonimat, deia que, entre els vaguistes, n’hi havia que parlaven fins i tot d’anar a la vaga indefinida.

La indignació creix

Les altes xifres de seguiment de la vaga ajuden a entendre la determinació dels convocants. Saben que són forts. Segons dades del sindicat de Metges de Catalunya, la segona jornada de vaga la van seguir un 76% dels metges d’atenció primària de l’ICS, encara que el departament de Salut va rebaixar la xifra al 44%. I, en l’àmbit de la sanitat concertada, el seguiment als hospitals, centres d’atenció primària (CAP), centres sociosanitaris i centres de salut mental va ser, de nou segons Metges de Catalunya, del 69%.

“A tu, a tu, a tu també t’afecta” va ser el crit que més van repetir ahir els professionals de l’atenció primària quan van tenir a tocar la porta del departament. Estaven convocats a les onze del matí, i menys d’una hora després centenars de dits ja assenyalaven l’edifici fent sonar xiulets i corejant lemes com “Atenció primària, digna i respectada” i “Vaga, vaga, vaga, la primària està en vaga”.

Un dels manifestants que ocupaven les primeres files era metge d’un CAP de Sentmenat. “No sé si som més que ahir o no, el que sí que sé és que estem més indignats cada vegada”, deia mentre altres metges s’amuntegaven per fer pressió a la porta i alguns es tapaven les orelles pel soroll que s’estava generant. Esperança Martín, metge de família, amb la veu més afònica que el dia abans, era una de les que més animava els vaguistes, que no s’havien mobilitzat mai així. Ella és membre del comitè de vaga de l’assemblea Rebel·lió Atenció Primària. “La resposta de l’ICS d’ahir és vergonyosa. Volem un canvi de model en l’atenció primària: si cau l’atenció primària cau el sistema públic de salut”, reclamava mentre un company li prenia el micròfon i li agafava el relleu. El fum vermell de les traques i els petards cobria la façana de la Maternitat, on hi ha la seu del departament. Feia pocs minuts que els facultatius havien construït un mur de 2,40 metres d’altura, amb 32 caixes de cartró, en què es podia llegir el lema “Dignitat i respecte”.

stats