Prostitució

Militars de la caserna del Bruc sortegen una prostituta amb motiu de la Puríssima

Uns quants integrants de la unitat denuncien que la rifa sobrepassa els seus "límits ètics"

Pol Cartié i Albert Llimós
4 min
Una imatge de la caserna del Bruc de Barcelona

BarcelonaSón una setantena de participants en el xat, tots militars. El 22 de novembre, un caporal i un sergent van proposar a la resta d’integrants d’una de les companyies de fusellers participar en un sorteig per passar una estona amb una prostituta. Són militars del regiment I/63 de la caserna del Bruc de Barcelona que, oferint els serveis d’una "dama de companyia", tal com la definien ells mateixos en un cartell penjat a la cantina, volien recaptar diners per les festes de la companyia. La principal se celebra precisament el dia de la Immaculada Concepció, la Puríssima, patrona d’infanteria. Al xat de la companyia, els missatges —als quals ha tingut accés l’ARA— són més pujats de to i desqualifiquen i vexen la noia amb comentaris masclistes i denigrants.

Al xat no hi ha ni capitans ni sergents, però sí alguns comandaments: el rang més alt són els caporals (el sergent que ho organitzava no hi és inclòs). Tothom que havia aportat 25 euros per al sopar previst per aquest dijous entrava a la rifa. També s'hi podia participar pagant tres euros i qualsevol militar podia repetir per tenir més opcions afegint-hi un euro per comprar noves participacions: van limitar-ho a un màxim de 52 butlletes. Al xat de la companyia, on es parla de temes logístics, es van enviar fotografies de la noia i dels serveis que oferia. "Jo en vull 30 participacions", deia un militar. "Això no val 50 euros", responia un altre. "Jo en vull 50 més, aquell dia follo o follo", comentava un altre dels integrants. "Casos estranys —especificava un dels organitzadors—, que es dirigeixin a mi personalment i se’ls ajusta preu per dia i puta".

"Estàs promovent la prostitució dins una caserna militar", lamenta un dels membres del regiment, que quan va veure el que plantejaven els seus companys va decidir actuar i explicar-ho. Uns quants militars —que per evitar represàlies demanen que no es publiquin els seus noms— han confirmat l’existència d’aquesta proposta i les bromes que fan alguns companys sobre el sorteig i la noia. Asseguren que els que promouen la prostitució no són majoria, però que hi ha massa silenci de la resta d’integrants: "Ningú s’atreveix a dir res perquè t’assenyalen, ets l’estrany, el roig", argumenta un soldat que qualifica d’"indignant" que es fomenti "aquesta plaga" des d’una institució que hauria de ser modèlica. "Això va sobrepassar tots els meus límits ètics", conclou.

Captures del xat dels militars del Bruc

Aquests militars saben que denunciant-ho públicament se la juguen, però volen assumir el risc per "tenir la consciència tranquil·la" i fomentar més denúncies que permetin canviar l’exèrcit. "Els ciutadans es mereixen unes altres institucions públiques. Quan vam entrar a l’exèrcit érem conscients del tipus de gent que t’hi pots trobar, de les tradicions arcaiques que encara hi queden, però això era massa. Volem que la gent sàpiga què passa en moltes casernes d’Espanya, perquè hi ha llocs on és pitjor, i que en altres indrets d’Espanya també surti gent a denunciar aquestes situacions, que s’hi atreveixin, seguint el nostre exemple, i això porti les altes esferes a fer canvis". Els soldats que s'han decidit a parlar consideren que una situació com aquesta manifesta que una part de l’exèrcit és "una manada en potència".

Fonts militars de l’Oficina de Comunicació han assegurat a l'ARA que aquesta mena de conductes van en contra dels valors de l’exèrcit, sobretot els “d’igualtat i respecte per les dones”. Neguen “taxativament” que els comandaments sabessin res del sorteig i puntualitzen que els xats “no són oficials”. “Si fos cert, que em sorprendria molt, el culpable és qui ho ha escrit, és una tonteria entre un grup d’amics, però en cap cas es pot vincular a la institució”, aclareix un dels responsables, que no dona validesa als xats de WhatsApp. En tot cas, ha volgut deixar clar que si es “confirmés” l’existència d’aquestes converses es durà a terme una “investigació” interna.

Cartell amb imatges de la noia que els soldats tenien a la cantina, sota el missatge: "Sorteig dama de companyia"

Què en pensen les dones?

Al grup també hi ha presència femenina, tot i que molt reduïda. "Què deu pensar aquesta noia?", es pregunta un militar. Aquest dijous està previst que els soldats participin en la festa de la patrona, que s'ha d’acabar amb un sopar i begudes després d’una jornada dedicada a les activitats esportives. La festa s'ha finançat amb les aportacions de 25 euros dels mateixos soldats de la companyia, que s'han recollit en una caixa de munició. Participar-hi és voluntari i no tots els militars hi han participat, però fer l'aportació incloïa automàticament una participació per al sorteig de la prostituta i això ha indignat alguns soldats: "És surrealista". En l’acte oficial previst per aquest dijous, un dels dies grans a la caserna del Bruc, estava prevista la presència de polítics, representants dels cossos policials i una autoritat militar. Aquest dimecres hi ha hagut el sorteig de la prostituta, però s'hauria fet fora del xat, en petit comitè.

A la caserna del Bruc, més enllà de la plana major, hi ha tres companyies de fusellers, una de comandament i suport i una de serveis. Totes formen el batalló d’infanteria motoritzada I/63. Al Bruc hi ha en total més de 800 persones, sobretot militars joves d’entre 20 i 30 anys: només alguns viuen al mateix quarter. Durant la setmana fan un horari de 7.30 a 15  h: comencen formant al pati d’armes amb l’himne i el jurament de la bandera, després fan esport i en acabar la dutxa i l’esmorzar fan les activitats previstes: revisió d’armes, manteniment, tàctica militar, teoria... "Hi ha un punt de monotonia", explica un dels soldats sobre la vida al Bruc.

stats