Coronavirus

El ministeri de Sanitat elimina a partir de dilluns les quarantenes de persones amb covid asimptomàtiques

El tipus d'aïllament el decidirà el personal sanitari depenent de la persona contagiada

2 min
Un noi amb mascareta passant davant una botiga tancada de Barcelona.

MADRIDLa Comissió de Salut Pública, òrgan dependent del ministeri de Sanitat, ha aprovat aquest dimarts la nova estratègia de vigilància i control del covid-19 que elimina les quarantenes de les persones contagiades pel virus que són asimptomàtiques. La mesura entrarà en vigor el dilluns, 28 de març, i és un pas més per tractar el coronavirus com la grip.

Després de la reducció de les quarantenes, el ministeri de Sanitat ha decidit posar punt final a l'aïllament dels casos positius de coronavirus que no presentin símptomes, així com la vigilància dels contactes estrets d'una persona positiva per covid-19. Així, aquest confinament, actualment reduït a set dies, només serà obligatori per als casos greus o en la població vulnerable. Amb tot, serà el personal sanitari el qui decidirà imposar les quarantenes als pacients depenent del nivell de risc de les persones.

A més, la Comissió de Salut Pública ha decidit modificar el protocol de realització de proves diagnòstiques. A partir de dilluns se centrarà en aquelles persones amb factors de vulnerabilitat (més grans de 60 anys, persones immunodeprimides o embarassades), personal de l'àmbit sanitari i casos greus de covid-19.

El ministeri de Sanitat apunta que aquesta estratègia s'aplicarà sempre que els indicadors que utilitzen els serveis assistencials, com ara la xifra de contagis o les hospitalitzacions, es mantinguin en un nivell baix. És a dir, si la tendència canvia i es tornen a descontrolar els casos, o hi ha un "canvi en la situació epidemiològica que requereixi prendre mesures", es revisarà l'estratègia aprovada aquest dimarts.

Alts nivells d'immunitat

La decisió de la Comissió de Salut Pública s'ha anunciat després d'observar uns "alts nivells d'immunitat" entre la població espanyola, apunta en un comunicat el ministeri de Sanitat. Segons les autoritats sanitàries, l'actual "canvi epidemiològic del covid-19" és el que permet transitar cap a una estratègia diferent que vigili el virus.

A finals de l'any passat, el govern espanyol ja defensava un "equilibri entre salut pública, salut mental i creixement econòmic". "Aquests tres àmbits són amb els quals està operant el govern d'Espanya en cogovernança amb les comunitats", apuntava aleshores el president espanyol, Pedro Sánchez, obrint la porta a tractar el covid-19 com una grip.

stats