MEDI AMBIENT
Societat 20/11/2015

El misteri de la pudor a l’àrea de Barcelona encara cueja

Agricultura descarta que la ferum tingui l’origen al Parc Agrari

M. Ortega / M. Martín Matas
2 min
El misteri de la pudor a l’àrea 
 De Barcelona encara cueja

BarcelonaEl serial continua obert i, a mesura que passen les hores, es fa més evident que resoldre’l serà, si més no, complicat. Les pilotes continuaven ahir anant d’un cantó a l’altre, mentre que a la tarda la pudor havia tornat en zones d’Esplugues, l’Hospitalet, Cornellà i part de Barcelona.

Per què molts municipis de l’àrea metropolitana feien pudor de fems, especialment dimecres? El misteri va semblar que es resolia quan, des de l’Ajuntament del Prat, van anunciar que s’havien adobat camps del Parc Agrari del Baix Llobregat i que el vent s’havia encarregat de portar la pudor en direcció Barcelona. Després de moltes inspeccions en instal·lacions com el clavegueram i el port de Barcelona, al compte de Twitter d’Emergències es donava per bona aquesta hipòtesi. També l’Ajuntament de Barcelona, després d’haver fet una sèrie de comprovacions en punts com les plantes de tractament de residus, se sumava a la resposta llançada des del Prat: la pudor provenia dels camps del Baix Llobregat. Ahir, però, les inspeccions van restar credibilitat a aquesta via, i tot va tornar al punt de partida.

Sense resposta

Segons va informar ahir el departament d’Agricultura, els tècnics que van visitar els camps van comprovar que els fertilitzants orgànics aplicats s’havien administrat “de manera correcta” en una superfície aproximada de tres hectàrees. La inspecció va concloure que els fertilitzants no podien ser l’origen de la pudor que se sentia a més de deu quilòmetres de distància. El mateix departament ja havia posat en dubte aquest origen dimecres mateix.

La tesi de l’adob, de fet, van negar-la des d’un primer moment tant el gerent del Parc Agrari, Raimon Roga, com la directora general de Qualitat Ambiental del Govern, Assumpta Farran. Tots dos van manifestar les seva desconfiança en la idea que una pudor tan potent vingués dels camps. Era, però, una hipòtesi que en el primer moment va resultar difícil de descartar. Alguns veïns de la zona del voltant del centre comercial Splau, a Cornellà, asseguraven ahir que la pudor és un fenomen que detecten tres o quatre cops cada any. Aquest era el gran tema a les converses de cafè de la zona, plenes de broma pel fet que la pudor es converteixi en gran notícia només quan arriba a la capital.

De moment, no s’ha assenyalat cap altre possible focus de pudor. Des del departament de Territori i Sostenibilitat van assegurar que s’havien revisat 300 punts d’activitat -indústries i depuradores, per exemple- i 140 gestores de residus, i que no s’hi havia detectat cap anomalia. Remarcaven, a més, que, amb la major part de l’onada esvaïda, seria més complicat saber-ne l’origen. L’Àrea Metropolitana va tornar a revisar ahir les seves instal·lacions de tractament de residus i de depuració d’aigües. Cap pista nova per a un misteri que continua obert.

stats