Infraestructures

Caos de mobilitat a l'AVE per un robatori de fibra

Els Mossos detenen un noi de 19 anys pels fets i Renfe i Ouigo recol·loquen la majoria de viatgers

Pau Esparch i Joan Cebrián
5 min
Aglomeracions de passatgers de l'AVE al vestíbul de l'estació de Sants de Barcelona.

BarcelonaLa segona setmana d'agost ha arrencat amb un matí caòtic a la mobilitat de Catalunya, ja que ha quedat aturada la circulació de l'AVE entre Madrid, Barcelona i Figueres i també s'ha tallat l'AP-7. La incidència als trens l'ha provocada un robatori de fibra òptica pel qual els Mossos d'Esquadra han detingut un noi de 19 anys. La circulació a l'autopista s'ha restringit per un accident d'un camió que ha bolcat a Fogars de la Selva en direcció a Girona i ha causat la mort del conductor i per una topada entre sis vehicles a Martorell. Els tècnics d'Adif han donat per arreglada l'afectació a la línia d’alta velocitat abans del migdia, després de cinc hores sense servei i haver afectat més de 7.200 passatgers i 22 trens de Renfe. Pel que fa a l'altre operador d'alta velocitat, Ouigo, sis trajectes no han pogut sortir en hora i hi ha hagut uns 15.000 passatgers afectats entre els 14 serveis programats durant el dia. Per si fos poc, una averia d'un tren Avlo entre Barcelona i Madrid a Perafort (Tarragonès) poc abans de les onze de la nit ha obligat a transbordar els passatgers afectats.

Cues de passatgers de l'AVE a l'estació de Sants de Barcelona aquest matí.
Els accessos de l'AVE a l'estació de Sants de Barcelona tancats.
Cues de viatgers a l'estació de Sants per demanar el reintegrament del bitllet.

Les aglomeracions de passatgers a causa del tall de servei pel robatori del cable de fibra s'han fet visibles a les estacions des de primera hora del matí. A la de Sants de Barcelona, les cues de viatgers s'han multiplicat a mesura que avançava el dia. Centenars de persones intentaven buscar una alternativa alhora que assumien, amb resignació, el panorama. "Ens ho hem de prendre amb calma", deia Carmen del Águila, que a les vuit del matí ja era a l'estació per agafar un tren cap a París. Del Águila era una de les poques que podien estar assegudes als bancs d'un vestíbul ple de gent que no sabia quan podria marxar. Seure a terra o recolzar-se a les botigues tancades eren les opcions més viables per fer temps. Molts miraven el mòbil, altres llegien i fins i tot alguns s'animaven amb jocs de cartes. Els rostres de cansament i impotència s'apreciaven, però no hi havia tensió en l'ambient.

La majoria de passatgers pretenien anar-se'n de vacances, i n'hi havia d'altres, com Jorge Sánchez, que volien tornar a casa. Sánchez formava part d'un grup de dues famílies que havien arribat a Barcelona amb un creuer i havien d'anar cap a Cadis, però necessitaven fer l'enllaç a Madrid. "Demà alguns ja treballen, i els que no, volem gaudir de les vacances a la nostra terra", assegurava. Quan s'ha anunciat el restabliment del servei a través del megàfon a dos quarts de dotze del migdia, la gent s'ha començat a amuntegar encara més als accessos, tot i que la recuperació era progressiva: primer pujaven als trens els viatgers de primera hora.

Eren poques les persones que tenien la situació de Sebastián Mulero, que havia de fer un trajecte per motius laborals. Havia de sortir cap a Saragossa a primera hora i si no ho podia fer abans de la una del migdia l'endarreriment del tren es traslladaria a la feina: "Si no la puc fer avui, l'hauré de fer demà. I el que havia de fer demà ho hauré de fer un altre dia o quadrar-ho entremig". Tot i el restabliment de la circulació cap a un quart de dotze del matí, el servei s'ha anat restablint progressivament. Abans de les quatre de la tarda, Renfe assegurava que ja havia pogut recol·locar els 7.200 afectats, una part dels quals ha optat per demanar el reintegrament del bitllet o canviar la data de viatge. Malgrat tot el servei d'alta velocitat ha arrossegat retards tota la jornada, perquè els trens han de circular a menys velocitat pel tram del Baix Penedès on s'ha produït el robatori.

Investigació en marxa

El robatori de fibra s'ha produït a dos quarts de tres de la matinada, quan Adif ha vist que fallaven els detectors de caigudes d'objectes a les vies de l'AVE i altres sistemes de seguretat entre l'Arboç, al Baix Penedès, i Figueres. Els tècnics s'han desplaçat als punts del trajecte afectat i s'han trobat diversos talls de fibra òptica en un tram de 200 metres, en els dos sentits de la marxa, entre l'Arboç i la Pobla de Montornès, al Tarragonès. Segons Adif, s'han robat uns 600 metres de cable de fibra òptica i senyalització i els Mossos han arrestat un jove a Santa Oliva, al Baix Penedès, com a presumpte autor del robatori. La policia li atribueix els delictes de robatori amb força i estralls i també de resistència i desobediència als agents de l'autoritat per oposar-se a la detenció.

Els Mossos han recuperat part del material sostret i no descarten que hi hagi més implicats en aquest robatori. D'entrada fonts policials descarten per ara que darrere del robatori hi hagi un grup especialitzat com els que van protagonitzar robatoris sistemàtics de línies de coure fa uns anys a Catalunya. A dos quarts de nou del matí s'ha restablert la línia de l'AVE entre Madrid i el Camp de Tarragona, perquè com que el robatori ha passat entre el Tarragonès i el Baix Penedès la resta ja podia funcionar.

Un dels talls de fibra òptica a la línia de l'AVE.

Des d'abans del migdia la circulació torna a operar entre Madrid i Barcelona, tot i que els trens poden anar amb retard per "restriccions de velocitat", perquè Adif ha explicat que els sistemes de seguretat "no estan totalment normalitzats". Segons Adif, els viatgers de Renfe i Ouigo, les dues operadores d'alta velocitat, poden demanar el reintegrament del bitllet.

Fins a 20 km de cues a l'AP-7

Pel que fa a l'accident de l'AP-7, el trànsit dels vehicles que circulen cap a Girona s'ha desviat a Sant Celoni i s'ha dirigit a la C-35. Això ha deixat uns 20 quilòmetres de retencions a l'autopista i uns 17 quilòmetres més de cues a la C-35 entre Hostalric i Maçanet de la Selva. El camió accidentat ha quedat travessat a la via, que ha estat tallada fins a mitja tarda en aquest punt, tot i que s'ha obert un carril alternatiu en sentit contrari. Els Mossos investiguen el sinistre, que s'ha produït a dos quarts de set del matí i ha provocat la mort del camioner, de 57 anys i veí de Múrcia. Aquesta nova víctima eleva a 103 les persones que han perdut aquest any la vida a les carreteres catalanes.

Tuit de Trànsit

Cap a mig matí una topada múltiple entre sis vehicles a la mateixa autopista, però a l'altura de Martorell -en sentit sud- ha deixat tres persones ferides de diversa consideració i fins a 18 quilòmetres de retencions més a la via.

stats