Mobilitat

Diumenge es recuperen l’R3, l’R4 i l’R7, un mes després del robatori de coure

Les reparacions finalitzaran aquest dissabte

ARA
2 min
Un robatori de coure a Montcada bloqueja Rodalies a Barcelona: no hi arriba cap tren

BarcelonaEl caos que viuen els usuaris de Rodalies des del mes de maig hauria d'acabar aquest mateix diumenge. Segons ha explicat Adif en un comunicat, els treballs de reparació de l'enclavament de Montcada Bifurcació, que va deixar de funcionar a causa del robatori de coure el dia de les eleccions catalanes, finalitzaran aquest dissabte. D'aquesta manera, diumenge 16 de juny es recuperarà el servei de les línies R3, R4 i R7 de Rodalies, que des de fa un mes havien vist reduïda i estroncada la circulació de trens, fet que havia complicat sobretot l'entrada a Barcelona.

Tot i que inicialment es va calcular que les feines per recuperar el servei durarien com a mínim dos mesos, finalment la circulació habitual es recuperarà un mes abans de l'anunciat i amb un cost de 6,3 milions d'euros. Els treballs de reparació han consistit, entre altres coses, en la substitució dels 2.000 metres de cable que es van cremar per la sobretensió provocada pel robatori, així com de tots els elements de seguretat i energia del centre de control de Montcada Bifurcació i els trajectes col·laterals que van quedar malmesos. També s'ha fet una verificació de 45.000 metres de cables d'instal·lacions i s'han revisat i reparat tots els sistemes de comunicacions afectats.

Ara encara faltarà completar la reparació amb altres accions en punts que van quedar afectats per l'incident, però no han de tenir repercussions en el trànsit ferroviari.

Un mes de problemes a tot Catalunya

El caos que s'ha viscut les últimes setmanes a quatre línies de Rodalies (R1, R4, R3 i R7) va començar el 12 de maig, quan un robatori de 120 metres de cable de coure a l'estació de Montcada Bifurcació (Vallès Occidental) va bloquejar la circulació de combois a la zona des de les quatre de la matinada. La sostracció del material va provocar una sobretensió en el sistema d'electrificació, fet que va provocar diversos incendis que van fer col·lapsar de manera generalitzada el servei de Rodalies en plena jornada electoral.

Tot i les hipòtesis de sabotatge i els estira-i-arronses per determinar qui era responsable dels fets, finalment el 24 de maig els Mossos d'Esquadra van detenir els autors del robatori: quatre lladres de coure que formaven un grup criminal estructurat i jeràrquic conxorxat amb una deixalleria que rebia el material. Als detinguts se'ls atribueixen sis robatoris de coure en 22 dies i el resultat de l'operació policial va fer que el conseller d'interior, Joan Ignasi Elena, confirmés que "no era un sabotatge".

stats