Infraestructures

La Generalitat fixa en un 66% els serveis mínims de Rodalies per la vaga de divendres

Els serveis mínims s'han decretat aquest dimecres al migdia i són diferents dels de la resta de l'Estat

2 min
Passatgers en un tren de Rodalies durant el segon dia de vaga.

MADRIDEls comitès d'empresa de Renfe i Adif mantenen la convocatòria de vaga a tot l'Estat que arrenca aquest divendres, 24 de novembre, i afectarà uns quants dies més: el 30 de novembre i l'1, 4 i 5 de desembre, coincidint amb el pont de la Puríssima. El motiu de la vaga és el traspàs de Rodalies a la Generalitat i la possibilitat que Renfe i Adif se segreguin.

La convocatòria de vaga afecta tots els serveis ferroviaris de l'Estat: alta velocitat, mitjana i llarga distància i Rodalies. Precisament, aquest dimecres la Generalitat ha establert els serveis mínims per a Rodalies -des del 2010 n'és la titular-, 48 hores abans de la convocatòria de vaga. El ministeri de Transports els va convocar dilluns per a l'alta velocitat i la mitjana i llarga distància.

En el cas dels serveis de Rodalies a Catalunya, el departament de Treball obliga a circular un 66% dels trens durant les hores punta (de les 6.00 a les 9.30 i de 17.00 a 20.30) i un 33% dels trens durant les hores vall (són les hores no incloses en les hores punta). Es tracta d'una convocatòria dels serveis mínims en el seu nivell més baix, confirmen fonts del departament de Treball a l'ARA.

Pel que fa a l'Estat, el ministeri de Transports ha convocat serveis mínims per a l'alta velocitat, la mitjana i llarga distància i regionals. En total, hi ha uns 1.500 trens afectats. En el cas de l'alta velocitat i la llarga distància, s'obliga a circular un 72% dels trens. Aquells viatgers afectats, és a dir, que vegin cancel·lar el seu tren, se'ls oferirà, sempre que sigui possible, viatjar en un altre tren a l'horari més pròxim possible al seu. Si no volen viatjar, podran anul·lar o canviar el bitllet per un altre dia sense que els suposi cap cost addicional.

En el cas de la mitjana distància s'ha decretat un servei mínim del 65%, mentre que per als trens de l'Estat que fan el servei regional o de rodalies també s'han decretat serveis mínims per hores diferenciades: un 75% en hora punta (de 6.00 a 9.00, de 14.00 a 16.00 i de 18.30 a 20.30) i un 50% per a la resta de la jornada. És a dir, que el ministeri de Transports ha decretat uns serveis mínims més alts.

Tot i que no està previst que es convoqui cap més reunió dels comitès d'empresa d'Adif i Renfe per discutir si s'anul·la la convocatòria de vaga, fonts sindicals ferroviàries expliquen a l'ARA que "hi ha hagut força debat" pel fet de mantenir-la. En el cas d'aquest divendres, la vaga coincideix amb el primer dia de Black Friday, però també amb la jornada de vaga convocada pel sindicat de Vox, Solidaritat. En aquest sentit, els sindicats destaquen que "es desmarquen" d'aquesta convocatòria.

stats