Mobilitat
Societat Mobilitat 10/05/2023

La Generalitat expedienta Renfe pel caos a Rodalies: la multa podria arribar al milió d'euros

El Senat reprova la ministra de Transports, Raquel Sánchez, a iniciativa d'ERC i amb els vots del PP

4 min
Punts d'informació als usuaris de Renfe a Sants tancats durant les incidències a la R2 Sud

BarcelonaEn ple intercanvi de foc entre els governs català i espanyol, i a tan sols un dia de l'inici de la campanya de les municipals, la Generalitat fa un pas més en la seva resposta al caos a Rodalies dels últims dies. L'Agència Catalana del Consum, organisme autònom adscrit al departament d'Empresa i Treball, ha obert un expedient sancionador a Renfe per la gestió posterior a l'avaria de la R2 Sud, causada per l'incendi a les instal·lacions de senyalitzacions de l'estació de Gavà i que encara ara afecta la circulació de trens de la línia. Es tracta d'un procediment per "pràctiques comercials deslleials i manca d'atenció a les persones usuàries" i Consum ja avança que les infraccions detectades "podrien tipificar-se de molt greus", cosa que comportaria multes d'entre 100.000 i un milió d'euros. Tot plegat, el dia en què ERC ha forçat al Senat, amb els vots del PP, la reprovació de la ministra de Transport, Raquel Sánchez, per la gestió de Rodalies. Aquest dijous, Sánchez també podria ser reprovada pel Congrés, perquè es votarà una moció del PP en què ERC i Junts votaran a favor d'aquest punt.

La Generalitat ja va apuntar la possibilitat d'un expedient la setmana passada, quan va denunciar "mancances" de Renfe en la informació que facilitava als usuaris sobre la incidència a la R2 Sud, tant pel que fa a les alteracions generals del servei com als nous horaris i els transports alternatius. Els inspectors de l'agència, que des de divendres realitzen controls en diverses estacions del país, van detectar que hi havia punts d'atenció al client tancats, que s'estaven venent bitllets en màquines automàtiques per a trajectes suprimits i que s'anunciaven trens com a directes o amb parades només a algunes estacions que, a la pràctica, s'aturaven a totes les estacions. "L'alteració social greu provocada pels fets, que han generat desconfiança en les persones consumidores, i la posició prevalent de Renfe com a operador dominant en el sector, es consideren fets agreujants", destaca ara Consum.

Un cop notificada l'obertura de l'expedient, que ha anunciat a primera hora del matí a TV3 el conseller de Territori, Juli Fernàndez, s'obre un termini perquè l'empresa estatal pugui presentar al·legacions abans de la resolució. Segons consta al règim sancionador de Consum, es tracta d'un període inicial de deu dies, després dels quals es formularà una proposta de resolució -també oberta a al·legacions-. Si finalment es confirmessin les infraccions, la Generalitat podria imposar a Renfe multes d'entre 100.000 i un milió d'euros si són "molt greus", tal com ja apunta Consum; d'entre 10.000 i 100.000 euros si es consideren "greus", i de fins a 10.000 euros en el cas de les "lleus".

A l'espera de les al·legacions, fonts de Renfe han defensat la gestió de la companyia amb relació a l'avaria a la R2. Asseguren que algunes de les "incidències puntuals" detectades "es van explicar", com per exemple que els horaris dels trens no es corresponien als que hi havia a la web. "És públic i notori que a totes les comunicacions s’indicava que els horaris no eren reals, per això calia canviar-los i adaptar-los a la realitat. Aquest canvi es va dur a terme a la R2 Sud dissabte passat i aquest dimecres als serveis regionals afectats", afegeixen les mateixes fonts, que asseguren que tant Territori com els inspectors de Consum han tingut "tota la informació" sobre com s'ha gestionat el servei els últims dies. I conclouen: "Qualsevol millora de cara al viatger s’aplicarà, perquè els ciutadans són la nostra ocupació i preocupació".

L'anunci del procés sancionador arriba després d'un matí de retards a la R4 per una avaria i després que un nou incendi, en aquest cas en una catenària de l'estació de Manlleu, hagi aturat durant unes hores la circulació de trens de la R3 entre aquesta població i Ripoll, ara ja restablerta. A les xarxes socials s'han publicat imatges de passatgers sortint corrents del tren afectat pel foc. "Per desgràcia, això que hem vist a Manlleu no és una qüestió poc habitual. La normalitat a Rodalies és aquesta", ha afirmat Fernàndez, que ha explicat que s'han registrat incidències a la xarxa vuit de cada deu dies l'últim any. "Només hi ha hagut 22 dies sense incidències a Rodalies", s'ha queixat. "Això no pot continuar així. No pot ser que cada dia tinguem una incidència, necessitem protegir els viatgers", ha afegit en el president Pere Aragonès, en declaracions als mitjans.

Declaracions a banda, aquest dimecres el ple del Senat ha reprovat la ministra de Transports, Raquel Sánchez, per la "constant ineficàcia" en la gestió de Renfe i Adif. La iniciativa, impulsada per ERC i pactada amb el PP, el PNB, Junts i l'Esquerra Confederal, tindrà en les pròximes setmanes una rèplica al Parlament a iniciativa dels republicans, que reiteraran la crida a completar el traspàs del servei ferroviari a la Generalitat. "Estem disposats a assumir totes les responsabilitats", ha assegurat Fernàndez. Esquerra, a més, votarà dijous a favor de l'últim punt d'una iniciativa del PP al Congrés on també es demana reprovar la ministra del PSC.

Iniciatives com aquestes, que arriben en la recta final abans de les eleccions, pretenen desgastar els socialistes i també contrarestar el relat d'aquells partits que acusen els republicans de no ser prou durs amb l'executiu de Pedro Sánchez pel desgavell a Rodalies. Un d'ells és Junts, que aquest dimecres ha denunciat que el govern espanyol li ha vetat una pregunta a la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, sobre l'execució pressupostària a Rodalies, informa Mireia Esteve. Fonts del govern espanyol argumenten que la qüestió, que s'havia de plantejar a la sessió de control, s'ha ajornat perquè l'ha de respondre la ministra de Transports i no la d'Hisenda, i que Raquel Sánchez no podia assistir al ple d'avui.

stats