Mobilitat
Societat Mobilitat 07/11/2022

Vaga a Renfe: "Sempre paguem els mateixos, anava tothom apilotat"

El sindicat minoritari CGT protesta contra la pèrdua de poder adquisitiu dels treballadors del grup

ARA
2 min
Aglomeracions a les andanes, a Barcelona, per la vaga de CGT a Rodalies

BarcelonaMatí amb algunes aglomeracions i retards als trens de Renfe per la vaga de maquinistes de 23 hores convocada pel sindicat CGT. "Sempre paguem els mateixos, anava tothom apilotat", ha assegurat a l'ACN la Mari Carmen, una usuària que ha arribat a Sants procedent d'un tren de Tarragona. "Anàvem tan atapeïts que a Montcada ja no podia pujar gent", ha dit, en la mateixa línia, el Ramon, que ha arribat des de Sabadell. Els serveis mínims, que a Catalunya estan marcats per la Generalitat, fan que en les hores punta circulin dos de cada tres trajectes programats, mentre que en la resta de la jornada es mantenen un de cada tres trens. És a dir, un 66% dels trens de les 6 a les 9.30 hores i de les 17 a les 20.30 hores, i el 33% dels combois la resta de la jornada. Pel que fa a llarga distància i alta velocitat, l'aturada ha provocat algunes cancel·lacions a primera hora del matí, però la majoria dels viatgers afectats s'han pogut reubicar.

Segons ha informat la companyia, els serveis mínims es compleixen amb normalitat. La jornada d'aturada no només afecta Catalunya, sinó que s'ha convocat a tot l'Estat. Està en marxa des de la mitjanit i s'allargarà fins a les 23 h d'avui dilluns. Renfe assegura que el seguiment no arriba ni al 3% dels treballadors. En total, al conjunt d'Espanya, Renfe suspendrà la circulació de 565 trens, 171 d'AVE i llarga distància i 394 de mitja distància. Aquestes cancel·lacions es repetiran també el divendres dia 11 de novembre, quan hi ha convocada la segona jornada d'aturades, amb les mateixes condicions que la d'avui.

El sindicat CGT protesta per la pèrdua de poder adquisitiu dels treballadors del grup. Reivindica una pujada salarial lineal vinculada a l'IPC real i titlla "d'engrunes per als ocells" els increments acordats entre Renfe i els sindicats majoritaris (Semaf, CCOO i UGT) del 3,5% per a aquest exercici, del 2,5% per al 2023 i del 2% per al 2024, plasmats aquest dilluns en el text del nou conveni col·lectiu de la companyia.

Les cancel·lacions a l'alta velocitat i la llarga distància s'han intentat pal·liar reubicant els passatgers en altres trens.
stats