Societat 24/10/2017

La Model: verd i 150 pisos públics

L’Ajuntament invertirà cinc milions d’euros fins al 2019 en la transformació de l’antiga presó

Maria Ortega
3 min
La Model: verd i 150 pisos públics

BarcelonaVerd, habitatge de lloguer assequible, equipaments de proximitat i espai de memòria. Són els quatre eixos que defineixen el futur de l’antiga presó Model de Barcelona. Els tres primers són, a més, tres mancances importants del districte de l’Eixample, on s’ubica el recinte, que és la zona de la ciutat amb la ràtio més baixa d’espai verd per habitant. L’Ajuntament de Barcelona va detallar ahir el calendari d’actuacions en aquest àmbit, que, a partir del 2018, serà de titularitat municipal i estarà efectivament obert a la ciutadania -tot i que ara ja hi ha espais oberts a les visites.

Una de les novetats que ha anunciat l’equip de govern és que es farà un canvi en el planejament per poder construir 150 pisos de lloguer assequible. Això es farà en un espai de 18.000 metres quadrats a la part del recinte que toca al carrer Nicaragua i que actualment està qualificat per construir-hi oficines o un hotel. La tinent d’alcalde d’Urbansime, Janet Sanz, va assegurar que treballarà per fer el canvi de planejament i poder tirar endavant aquesta gran promoció de pisos socials. La regidora de l’Eixample, Montserrat Ballarín, va recordar ahir que l’habitatge assequible és una prioritat en aquesta zona, on, va recordar, hi ha per exemple l’edifici d’Entença 151, amb famílies amenaçades de desallotjament.

El projecte de transformació de la Model, que suposa guanyar un espai equivalent a dues illes de cases i que enderrocarà els murs perimetrals del recinte, preveu també un gran espai verd que ocuparà 14.000 metres quadrats, distribuïts al perímetre de l’edifici. Un altre eix són els equipaments. Actualment s’estan avaluant quines són les necessitats reals de la zona per tal d’actualitzar el pla director del recinte, que es va fer el 2009 i que ara s’agafa com a punt de partida. Hi haurà, per exemple, una escola d’infantil i primària -l’escola Eixample 1 ja funciona en mòduls prefabricats al costat del recinte- i una escola bressol.

Durant el primer trimestre del 2018 es desenvoluparà el procés ciutadà per concretar els usos de l’espai. El consistori preveu injectar 4,9 milions d’euros a la rehabilitació del recinte d’ara i fins al 2019. Fins a finals d’aquest any, es compta amb un pressupost de mig milió per fer els treballs tècnics per garantir la seguretat en els usos immediats. A partir del 2018, s’afrontarà l’ocupació de l’espai per a usos provisionals (compta amb un pressupost d’1,4 milions) i es fixen tres milions per a les primeres obres. La previsió és que, a partir del 2020, comencin les grans transformacions.

Espai memorial

Hi haurà, també, un espai destinat a fer de centre d’interpretació de la repressió i els moviments socials. Aquest espai funcionarà com a ateneu d’entitats de memorial; estarà obert al barri i a la ciutadania i tindrà una àrea de documentació i un espai expositiu. S’instal·larà, d’altra banda, una senyalització perquè tothom que vulgui pugui entrar a l’antiga presó i entendre tot el que va passar a la Model. L’objectiu del govern és mantenir el panòptic, però abans s’ha de confirmar que l’edifici es troba en bon estat.

L’equipament acollirà una única escola

Tot i que inicialment es va dir que el recinte de la Model podria acollir dues escoles -l’Entença, que actualment funciona en mòduls al recinte de l’Escola Industrial, i l’Eixample 1, que és, també en mòduls, a la confluència de Rosselló i Entença-, l’equip de govern treballa, com ha pogut saber l’ARA, perquè l’escola Entença no es mogui de la seva ubicació actual. Només l’escola Eixample 1 entraria a l’antic recinte penitenciari, on també es podria fer un institut. La decisió, però, es prendrà l’any que ve.

stats