Societat 24/12/2019

Montcada desencalla la futura gossera de Barcelona

El projecte, que s'havia anunciat per al mandat passat, ja té a punt tota la tramitació municipal

Maria Ortega
3 min
WEB-651px-Nova-gossera

BarcelonaEl Centre d'Acollida d'Animals de Companyia de Barcelona (CAACB) a la carretera de l'Arrabassada fa anys que viu al límit de la seva capacitat i que dona servei amb unes instal·lacions que han quedat molt obsoletes. Fins al punt d'haver de llogar espais a una protectora del Maresme per poder donar cabuda a tots els animals que s'abandonen a la ciutat –no s'ha aconseguit baixar de la forquilla d’entre 1.200 i 1.500 a l'any–. El pla de la nova gossera, que s'arrossega des de l'època de l'alcalde Xavier Trias (2011-15) i que es va dir que es desenvoluparia durant el mandat passat, ja té la tramitació enllestida per anar endavant. El ple de l'Ajuntament de Montcada i Reixac, que és on s'ha projectat la nova instal·lació –després que fracassessin ubicacions alternatives, com uns terrenys al costat del Parc de l'Oreneta–, va aprovar la setmana passada per unanimitat el projecte per construir el nou centre. La inversió, de prop de 16 milions d'euros, correrà a càrrec de Barcelona, que ara només ha d'esperar la llum verda de la Comissió d'Urbanisme de la Generalitat per començar les obres.

La nova gossera, segons el projecte encarregat a Barcelona Regional, buscarà la màxima integració de les instal·lacions per als animals a la muntanya de Collserola, entre el cementeri i la C-58. És una de les prioritats de la socialista Laia Bonet, que ha assumit les competències de Benestar Animal, i ha de fer front a la massificació de les instal·lacions actuals. De moment, el projecte de pressupost que ha presentat el govern d'Ada Colau preveu destinar 292.157 euros, durant el 2020, a la redacció del projecte del nou centre d'acollida, que s'aixecarà en un àmbit de 60.390 metres quadrats, el 10% dels quals podran ser edificats, i en diferents nivells per adaptar-se a l'orografia. Com si fossin terrasses.

Segons el pla especial urbanístic aprovat a Montcada, el nou centre tindrà un edifici principal, de dues plantes semisoterrades –amb el servei d'atenció al públic, magatzems, veterinari...–, i un espai extensiu, amb una única planta, destinat a les instal·lacions per als animals, que inclouen tant els habitacles com els patis per a la socialització i l'eliminació d'estrès. L'edifici central tindrà una connexió subterrània amb la part destinada a les gateres, que tindran zona interior i exterior, i també a la sala de fures.

El projecte de la nova gossera a Montcada s'arrossega des que, a les acaballes del mandat de CiU a Barcelona, es va signar el conveni de col·laboració entre les dues ciutats per fer-lo possible. La idea era començar les obres el 2015, però la tramitació urbanística –ha sigut necessària una modificació del Pla General Metropolità– es va allargar fins a l'octubre del 2017. L'equip de govern de Montcada va heretar el pla del govern anterior –com també va passar a Barcelona– i es va marcar el repte de fer l'aprovació del pla urbanístic definitiu abans que acabés l'últim mandat. Finalment, però, no va ser fins dijous passat que el ple li va donar la llum verda definitiva.

Compromisos complerts

El regidor d'Urbanisme de Montcada, Jordi Sánchez, assegura que Barcelona ha anat complint amb tots els compromisos que es van fixar en el conveni segellat entre les dues ciutats. L'ajuntament de la capital ha assumit el cost de la retirada de les barraques que hi havia al turó on es projecta la nova gossera –en total 351, vuit de les quals estaven habitades– i de l'arranjament que s'ha fet al Rec Comtal entre Barcelona i Montcada i té en marxa els treballs per millorar la connexió entre Can Cuiàs i Ciutat Meridiana mitjançant el Torrent del Bosc Llarg. La previsió inicial d'inversió per a aquests tres projectes era d'1,3 milions d'euros.

"Hem sigut molt exigents amb el compliment de les clàusules", defensa Sánchez, que assegura que per al bé del seu municipi ho seguiran sent per garantir que l'equipament tingui com menys impacte millor en l'entorn i per fer que el nou centre d'acollida també doni resposta a la problemàtica dels animals abandonats a Montcada. El projecte, assegura, va rebre la llum verda del ple sense generar polèmiques, i ara pertoca a Barcelona posar-hi el pressupost i fixar el calendari per a l'execució de les obres. Tan bon punt el pla rebi l'aval del Govern, l'Ajuntament de Barcelona podrà començar a desplegar un projecte que considera molt prioritari i que s'ha d'aixecar en uns terrenys que, tot i ser de la seva titularitat, es troben en el terme municipal de Montcada.

stats