Societat 24/07/2011

Mor la cantant britànica Amy Winehouse

Amy Winehouse va morir ahir a Londres per causes que encara es desconeixen. El seu llegat són dos discos que van revolucionar el soul britànic i una llarga llista d'escàndols magnificats per la premsa.

Xavier Cervantes
2 min
La cantant britànica Amy Winehouse

Barcelona.La cadena de televisió britànica Sky va llançar la notícia: Amy Winehouse, trobada morta a casa seva, a Londres. Després d'uns minuts d'incertesa, la policia va confirmar la informació. El servei d'emergències londinenc havia rebut una trucada a les 16.54 h, hora catalana. Quan les ambulàncies van arribar al pis de Camden Square, ja no hi havia res a fer. En el moment de tancar aquesta edició, encara no havia transcendit la causa de la mort.

L'autora de la cançó Rehab havia cancel·lat la gira europea després d'un concert a Belgrad, el 18 de juny, que va rebre crítiques per l'erràtic comportament de Winehouse a l'escenari. La suspensió de la resta de la gira es va interpretar com un nou intent per superar les addiccions a l'alcohol i les drogues.

La noia que deia que "no, no, no"

La història d'Amy Winehouse, nascuda a Londres el 14 de setembre del 1983, és la d'una lluita per fugir i alhora assimilar les contradiccions dels tòpics que han esquitxat de sang la crònica del rock. Problemes familiars, amb els estudis, amb les parelles, amb les drogues i l'alcohol, amb la justícia. Un rere l'altre i tots alhora, i molts presents en les seves composicions.

Winehouse era filla d'un taxista i d'una farmacèutica, que es van divorciar quan ella tenia 10 anys. La seva àvia Cynthia, que li va aconsellar estudiar interpretació, es va convertir llavors en una influència decisiva. Amy la duia tatuada al braç dret, representada com una pin-up, i la seva mort l'any 2006 li va provocar una depressió, que va coincidir amb l'èxit internacional del disc Back to black .

L'alcohol i les drogues, que ja eren presents a la vida de Winehouse quan va publicar el disc Frank (2003), van acompanyar la seva carrera fins al final. El seu pare va intentar que seguís un tractament de desintoxicació. Ella va respondre amb Rehab : "Jo dic no, no, no". L'èxit de la cançó va demostrar, un cop més, una de les grans paradoxes de la música popular: el públic aplaudeix el que l'entorn familiar de l'artista lluita per canviar. Winehouse va ser hospitalitzada l'agost del 2007 per una sobredosi de diverses drogues.

La premsa la va assetjar i va seguir amb especial insistència el seu divorci de Blake Fielder-Civil. La justícia la va perseguir per un vídeo en què apareixia fumant crack . El seu pare va participar en una sessió de la comissió del Parlament sobre el narcotràfic. I, mentrestant, Amy Winehouse guanyava premis, venia discos i omplia els concerts. El rock és una bèstia sense moral.

stats