Animals en captivitat

Mor el goril·la Xebo, un dels animals de més edat del Zoo de Barcelona

El primat va arribar a Barcelona el 1996 i pertany a una espècie en perill crític d'extinció

ARA
2 min
El goril·la Xebo del Zoo de Barcelona

BarcelonaEl Zoo de Barcelona ha perdut un dels seus habitants més longeus, el Xebo, un goril·la que va arribar a la capital catalana fa més de 25 anys. L'animal tenia 39 anys i ha mort aquesta matinada després d’un llarg procés de debilitament, a causa de la seva avançada edat. De fet, el goril·la, que és de la mateixa espècie que l'enyorat Floquet de neu (Gorilla gorilla gorilla), havia superat amb escreix l’esperança màxima de vida d’aquesta espècie en el seu hàbitat natural, que se situa al voltant dels 30 anys.

El Xebo va néixer al Zoo de Rotterdam el 1985, però quan tenia onze anys va ser traslladat al Zoo de Barcelona en el marc d'un programa de conservació de l’Associació Europea de Zoos i Aquaris (EAZA). Des que va arribar, l'animal ha tingut quatre parelles –la Kena, la Virunga, la Machinda i la Makena–, amb les quals ha tingut diversos fills i filles i, fins i tot, ja tenia una neta. Segons els seus cuidadors, el Xebo era "un animal acollidor, protector del grup de goril·les, i obert amb l’equip". També expliquen que, gràcies al seu caràcter juganer i a la seva predisposició a interaccionar amb els cuidadors, l'animal va fer possible una evolució dels coneixements d'aquesta espècie al Zoo de Barcelona.

Perill crític d’extinció

El Xebo era un goril·la de plana occidental (Gorilla gorilla gorilla), una espècie en perill crític d’extinció (la categoria d'espècies que han perdut entre un 80% i un 90% de la seva població en els últims 10 anys). El goril·la de plana occidental és una de les quatre espècies de goril·les que viuen a l'Àfrica central, a les selves muntanyenques de països com el Camerun, la República del Congo, Guinea Equatorial o el nord d’Angola. 

Normalment, els goril·les com el Xebo pesen entre 90 i 140 quilos en funció de si són mascles o femelles, i viuen en grups estables formats per una desena d'animals liderats per un “esquena platejada”, un mascle adult que es caracteritza per tenir el pelatge de l'esquena canós. A més, són considerats una espècie molt intel·ligent, ja que tenen la capacitat de fer eines amb elements de la natura amb l'objectiu de facilitar les tasques de recol·lecció d'aliments. Els principals motius que han portat l'espècie a situar-se en aquest nivell preocupant d'extinció són la destrucció de la selva per introduir cultius, l’extracció de minerals, la caça furtiva, el tràfic il·legal i la caça per al consum de carn. 

stats