Societat 20/02/2017

Mor el professor i pedagog Xavier Melgarejo

Era un gran coneixedor del sistema educatiu de Finlàndia, al qual va dedicar la tesi doctoral

Ara
2 min

BarcelonaXavier Melgarejo Draper, professor i pedagog expert en el sistema educatiu de Finlàndia, ha mort aquest dilluns a l'edat de 53 anys. Melgarejo, nascut a Barcelona el 17 de maig del 1963, patia un càncer de pulmó des de feia anys.

Era un expert i un referent en l'àmbit de l'educació, especialment coneixedor del sistema català, al qual va estar vinculat tota la vida, i del finlandès, al qual va dedicar la seva tesi doctoral presentada el 2005 després d'estudiar-lo durant 15 anys.

Era crític amb els continus canvis en la política educativa a Espanya i en la falta d'entesa en temes estratègics. "A Finlàndia van consensuar que educarien en l'equitat i la qualitat. Van fer un pacte nacional i en 40 anys no han tocat la llei", explicava en una entrevista a l'ARA el 2013.

Defensava abordar els reptes del sistema educatiu amb una visió transversal, que inclogués l'escola però impliqués també la família i el conjunt de la societat. Aquest era, en part, el secret de l'èxit del model finlandès, defensava.

“A tothom li toca un final i hem d’aprendre a conviure-hi”

Quan a Xavier Melgarejo li van comunicar que tenia càncer, la malaltia ja havia fet metàstasi. Originàriament era un càncer de pulmó, que havia passat als ossos. “Estava molt estès i no sabien on més es podia expandir. Tenia la meva dona al costat i vam plorar molt”, reconeixia aquest educador expert en el sistema educatiu finlandès. El millor consell l’hi va donar un metge jove: “Treu la ràbia i, quan hagis tocat fons, aixeca’t i lluita”. I així ho va fer.

Melgarejo va donar el seu testimoni de lluita contra el càncer en el llibre 'Viure. Jo també tinc càncer', de Joan Serra i Lara Bonilla, un extens reportatge periodístic construït a partir dels testimonis de persones que s’han enfrontat a la malaltia o que la continuen combatent.

Melgarejo va convertir-se, gràcies a la seva tesi, en assessor de l'Institut Iberoamericà de Finlàndia. En la seva carrera professional a Catalunya, va ser docent a del postgrau de formació de directors de centres escolars, i també de l'Escola d'Educadors de la Fundació d'Escoles Cristianes de Catalunya. Abans, havia estat director del Col·legi Claret de Barcelona.

stats