Migració
Societat 02/09/2021

Moren 21 dones i una nena acabada de néixer en un altre naufragi camí de les Canàries

Agents del Marroc han recuperat els cossos i han pogut identificar cinc víctimes de Guinea i cinc més de la Costa d'Ivori

Ara
2 min
Agents de Salvament Marítim rescaten una nena, en un naufragi a les Canàries a finals de juliol.

BarcelonaUna altra tragèdia als mars d'Europa. Com a mínim vint-i-una dones i una nena acabada de néixer han mort en el naufragi de la pastera amb què anaven cap a les illes Canàries, a l'oceà Atlàntic. Efectius de la marina reial marroquina han recuperat els cossos en aigües de Dahla, al sud del Sàhara Occidental, segons han confirmat a l'agència Efe. Cinc de les dones eren guineanes i cinc més de la Costa d'Ivori. Però les perspectives encara són més fosques. Tal com ha apuntat la fundadora de l'ONG Caminando Fronteras, Helena Maleno, tot indica que en la pastera accidentada viatjaven en total 86 persones, que van sortir dilluns des de les platges de Dahla. La resta dels migrants estan desapareguts i, molt probablement, també haurien mort ofegats arran del naufragi. Segons l'activista, que assegura que havia alertat les autoritats marroquines i espanyoles de la desaparició de l'embarcació, a bord del vaixell hi anaven trenta-sis dones i tretze nenes.

La notícia arriba en un context especialment simbòlic. En primer lloc perquè aquest dijous es commemoren sis anys de la troballa del cadàver d'Alan Kurdi, el nen kurd que el 2015 va aparèixer mort en una platja de Turquia després d’ofegar-se mentre intentava arribar a Europa. En segon lloc, perquè aquesta setmana el projecte Missing Migrants, gestionat a través de l'Organització Internacional per a les Migracions (OIM), publicava un informe en què calculava que, des del 2014, més de 40.000 persones han mort o desaparegut en les diverses rutes migratòries arreu del món. Moltes ho han fet als mars que envolten Europa, especialment la ruta cap a les Canàries i la del Mediterrani. L'organisme, a més, subratllava que molts dels familiars d'aquestes persones mai podran confirmar la mort o el destí final dels seus éssers estimats. "Famílies que s'han quedat sense notícies, lluitant per trobar unes respostes que potser mai rebran".

I en tercer lloc, perquè dimarts les autoritats de les Canàries informaven que, com a mínim, 30 persones més havien mort ofegades mentre intentaven arribar a les illes espanyoles des del sud del Marroc. Segons la Delegació del govern espanyol a les Canàries, els supervivents d'una pastera que va ser rescatada a prop de Fuerteventura van explicar que una trentena de persones que anaven a bord van morir durant la travessia. Els supervivents van llançar els cadàvers al mar.

Mentrestant, i al Mediterrani central, l'ONG badalonina Proactiva Open Arms viatja amb uns 150 nàufrags a bord rescatats en diverses operacions. La majoria són persones de l'Àfrica subsahariana que es llancen al mar amb l'objectiu d'arribar a Europa a la recerca d’un futur millor. Segons l'OIM, des de principi d’any 392 persones s'han ofegat en aquesta ruta, la del Mediterrani central. A més, 632 estan desaparegudes, fet que fa un total de 1.024 víctimes, segons l'últim butlletí actualitzat el 21 d'agost.

Com cada estiu, quan les condicions del mar i del temps milloren, les sortides des del nord de l'Àfrica s'han multiplicat, especialment des de Líbia, principal port de sortida. De fet, i també en el que portem d'any, els guardacostes libis han interceptat i retornat a terra 22.419 persones, en comparació amb les 11.891 que es van retenir en tot el 2020.

stats