Societat 27/07/2015

Una empresa britànica demana experimentar amb mosques de l'olivera a Tarragona

Científics, agricultors i ecologistes adverteixen que podria posar en risc la biodiversitat i la producció oliverera

Ara / Acn
2 min
Una mosca OX3097D-Bol olive fly

TarragonaL'empresa britànica Oxitec (especialitzada en el control de plagues) ha demanat a la Generalitat alliberar mosques de l'olivera modificades genèticament a prop de Tarragona. La idea, segons explica la mateixa empresa a la pàgina web, és aconseguir reduir els danys econòmics que pot produir aquest insecte en la producció d'oli. Les mosques alliberades serien exclusivament mascles amb un gen modificat a nivell de laboratori que fa que la seva descendència no arribi a desenvolupar-se fins l'edat adulta i per tant les larves morin abans d'arribar-hi. Així doncs, segons la companyia, d'aquesta manera s'aconseguiria reduir les poblacions de mosca i s'evitarien danys econòmics.

La petició ha sigut traslladada de moment a la Comissió Europea i, segons la documentació consultada, s'especifica que l'àrea on es faria l'experiment no tindrà més de 1.000 metres quadrats i disposarà de totes les mesures de seguretat adequades perquè les mosques no puguin sortir d'aquest espai. També assegura que la zona s'ubicaria a només 8 kilòmetres del port de Tarragona. També s'informa que s'alliberarien un màxim de 5.000 mosques a la setmana durant un any sencer, tot i que la xifra definitiva dependrà de les poblacions autòctones que es vulguin combatre, amb una ràtio aproximada d'una mosca modificada genèticament per una mosca normal.

El projecte, però, té una àmplia coalició d'organitzacions ecologistes, científics i agricultors de països mediterranis que exigeixen que es prohibeixi l'alliberació d'aquests insectes pels grans riscos que pot comportar tant per a la biodiversitat com per a la producció oliverera. Ara per ara està sota estudi de la Comisión Nacional de Bioseguridad de l'Estat, tot i que la decisió última depèn de la Generalitat, segons fonts del departament d'Agricultura, i no arribarà fins més enllà del mes de setembre.

"L'alliberament d'insectes modificats genèticament al medi és un experiment perillós que convertirà Espanya en un laboratori a l'aire lliure", ha alertat la doctora Janet Cotter, de la Unitat Científica de Greenpeace Internacional. "Els insectes no respecten les fronteres i l'esterilitat mai és efectiva al 100%. Es podrien escapar de l'àrea d'experimentació i si, com en tants altres assajos, les coses no funcionen segons el previst, serà impossible desmantellar l'experiment", ha assenyalat. "A més, qualsevol tipus de control o retirada d'aquests insectes modificats genèticament seria impossible, encara més que amb els cultius transgènics", ha conclòs la doctora. Encara no està clar si les administracions han autoritzat l'experiment. En cas afirmatiu, seria el primer cas d'alliberament d'animals modificats genèticament a la Unió Europea.

Perill per a l'oli ecològic

"Espanya és el primer productor mundial d'oli d'oliva ecològic, amb una extensió de 170.000 hectàrees de cultiu", ha exposat Víctor Gonzálvez, de la Societat Espanyola per a l'Agricultura Ecològica. "Si per qualsevol motiu aquesta oliva entrés en contacte amb les noves larves de mosca modificades, els productors ecològics podrien perdre la seva certificació, i la confiança del consumidor en la producció ecològica es veuria perjudicada", ha alertat.

Actualment, el control de la mosca de l'olivera es porta a terme amb insecticides o mitjançant mètodes biològics com ara trampes, poda sostenible, pràctiques de reg o insectes estèrils irradiats. L'impacte socioeconòmic negatiu d'aquests assajos podria ser "immens", ha lamentat Greenpeace, que té el suport d'una quinzena d'organitzacions d'arreu d'Europa, un terç de les quals són de l'estat espanyol.

stats