Societat 24/03/2016

Un jurat jutjarà per homicidi dolós els mossos acusats de matar l'empresari Juan Andrés Benítez

El procés començarà el 9 de maig. La persistència de l'acusació popular ha impedit un pacte entre la fiscalia, l'acusació particular i les defenses dels agents

Ara
2 min
Uns manifestants pengen un cartell al Raval, després de la mort  de Benítez al carrer Aurora l’any 2013.

BarcelonaEls Mossos d'Esquadra acusats de la mort de l'empresari Juan Andrés Benítez seran jutjats per homicidi dolós. Així ho ha decidit el jutge de l'Audiència de Barcelona José Luis Ramírez, que ha fixat per al pròxim 9 de maig el començament del judici amb jurat, segons han confirmat fonts jurídiques a l'ACN. Tal com s'esperava el magistrat ha desestimat la petició dels agents d'expulsar de la causa l'acusació popular representada per l'Associació Catalana per la Defensa dels Drets Humans i trenca l'opció de pacte perquè els mossos puguin evitar el judici.

La Fiscalia demana onze anys de presó per a sis dels agents acusats de la mort de Benítez després d'una detenció l'octubre del 2013 al Raval. Els quals acusa d'un delicte d'homicidi dolós i d'un altre contra la integritat moral. També hi ha dos agents més acusats d'eliminar proves i cometre un delicte d'obstrucció a la justícia. Tots vuit seran jutjats per un tribunal popular.

Que el judici tiraria endavant s'espera des que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ja va rebutjar la petició dels acusats d'expulsar de la causa l'acusació popular representada per l'Associació Catalana per la Defensa dels Drets Humans. El TSJC va considerar que, en tot cas, la demanda s'havia de fer davant del magistrat que presideixi el jurat popular que jutjarà els agents.

Com que l'Associació Catalana per la Defensa dels Drets Humans continua a la causa, és impossible que es tanqui l'acord que negociaven les defenses i l'acusació particular per evitar que els mossos fossin jutjats a canvi d'una condemna per homicidi imprudent. Si haguessin acceptat que van cometre aquest delicte -castigat amb penes d'entre un i quatre anys- els mossos haurien hagut de reconèixer davant el tribunal que van causar la mort de Benítez per fer servir una força desproporcionada per reduir-lo.

Els agents fins i tot haurien pogut arribar a evitar la presó, en cas que s'hagués tancat l'acord, si els haguessin condemnat a menys de dos anys de presó. Però l'Associació Catalana per la Defensa dels Drets Humans, representada per l'advocada Laia Serra, sempre s'ha negat a acceptar aquest pacte. I n'hi ha prou en què una de les parts no l'accepti perquè el judici s'hagi de fer igualment.

La mort de Benítez quan el van retenir fins a vuit agents el 5 d'octubre de 2010 va causar molta controvèrsia al barri del Raval i entre l'opinió pública. L'escrit d'acusació de la Fiscalia considera que sis dels agents imputats "sense tenir intenció directa" de matar Benítez el van "col·locar en una clara situació de risc i perill que podia desembocar en la mort, sabent per tant, que aquest resultat podia produir-se".

La jutge que va investigar el cas Raval considera "clara i meridiana" la implicació dels vuit mossos d'esquadra imputats en la mort de Benítez, ja sigui "com a autors directes de les agressions" o com a cooperadors necessaris, per subjectar la víctima o presenciar la reducció. Creu que els agents no es van limitar a reduir l'empresari, sinó que el van pegar, li van clavar cops de puny i puntades de peu i, després, haurien intentat destruir proves.

stats