PROTESTES CIUTADANES
Societat 29/05/2011

Els indignats continuaran acampats com a mínim fins dimarts

Després d'uns dies "moguts", els acampats volen prendre una decisió més reflexionada. Per a aquest dilluns faran una marxa sobre rodes

M. Català / M. Ortega / L. Bonilla / E. Sendra / S. Sànchez
14 min
Actuació de Paco Ibáñez a l'acampada / M. ORTEGA

Barcelona23:00 h

Els "indignats" han decidit ajornar fins dimarts la decisió de mantenir o no l'acampada a la plaça de Catalunya. En l'assemblea d'aquest diumenge a la nit, posterior al concert del cantautor Paco Ibáñez, el moviment del 15-M ha acceptat per majoria aclaparadora mantenir dos dies més la protesta a la cèntrica plaça catalana. Una de les raons és que les càrregues del divendres i els incidents lligats a la celebració de la Champions del Barça, on un cordó humà dels indignats va impedir l'entrada de violents i Mossos d'Esquadra, han obstaculitzat la reflexió i finalitzar la feina de les diferents comissions. A Madrid, l'acampada de Sol també es manté però es reduirà i es reestructurarà.

21:30 h

L'assemblea començarà amb retard sobre l'hora prevista. De moment, el cantaor Paco Ibáñez està animant els indignats que es concentren al centre de la plaça amb temes com Me lo decía mi abuelito, Un lobito bueno o Como tú. A més, ha dedicat el tema La mala reputación al conseller Felip Puig qualificant-lo de "desgraciat". En aquell moment la plaça ha respost amb crits demanant la dimissió del titular d'Interior del govern català. L'assemblea començarà quan acabi aquesta actuació.

15.30 h

La plaça Catalunya seguia molt tranquil·la al migdia d'aquest diumenge, mentre els acampats repartien el dinar. Els camions que ahir a la nit es van emportar tot el material potencialment perillós, com estris de cuina i eines diverses, havien arribat cap a les 15 hores i estaven descarregant totes les coses. De fet, una de les noies acampades explicava que per evitar aldarulls durant la celebració blaugrana a Canaletes, ahir a la nit, van acabar desmuntant totes les tendes i tendals, que havien tornat a aixecar aquest matí. Una gran lona de publicitat del Barça, com la que cobreix la bastida de l'antic edific del Banc Central al capdamunt de la plaça, s'havia convertit avui en la tenda principal al mig de la plaça. Mentrestant, altres tendes petites s'anaven també tornant a aixecar envoltant gairebé per complert l'espai central, que aquest migdia encara no estava gaire concorregut.

12.30 h

Els acampats a la plaça de Catalunya s'han llevat en un clima de tranquil·litat, després d'aconseguir aïllar fora de la plaça els aldarulls vinculats amb la celebració de la victòria del Barça. "Estem molt contents perquè hi va haver molta cordialitat amb l'afició del Barça, i molts d'ells ens van animar amb la protesta", ha explicat el Ruben, un dels acampats. Els acampats comencen a guardar els seus sacs i a netejar la plaça. Aquesta nit a dos quarts de deu, els indignats tenen previst fer una nova assemblea. Volen decidir si segueixen acampats a la plaça de Catalunya a partir d'aquest dilluns.

08.45 h

Durant la nit, els Mossos d'Esquadra no han pogut entrar a la plaça de Catalunya i han fet marxa enrere just després d'haver dispersat els responsables de diversos aldarulls. Desenes d'antiavalots s'han aproximat fins a la plaça amb la intenció inicial d'entrar-hi, però al cap d'una estona han desistit. Des de bon començament hi havia voluntaris als accessos de la plaça demanant als ciutadans que hi accedien que es comportessin correctament i no actuessin amb violència. Centenars de ciutadans han taponat els accessos a la plaça de Catalunya pel sud. Portaven cartells que proclamaven la seva voluntat pacifista. Amb les mans alçades i crides al pacifisme, han impedit que els aldarulls penetressin a la plaça i han evitat així la càrrega de la policia. Els agents han arribat fins al cordó que havien muntat els acampats, i fins i tot han arribat a colpejar-ne algun, però han acabat reculant després d'uns deu minuts d'encarar-s'hi directament. Els acampats, amb els braços alçats, feien crits a la calma.

03:15 h

Els aldarulls iniciats al carrer Pelai s'escampen i hi ha càrregues. Els indignats fan una cadena humana al voltant de l'acampada per impedir que els protagonsites dels incidents, esvalotadors i policies, arribin a entrar-hi. Duen cartells que anuncien "resistència pacífica". Reben amb crits de "fora, fora" els mossos que s'hi acosten.

Diumenge, 29. 02:00 h

Tot i l'ambient tens i les càrregues policials al carrer Pelai, l'acampada dels indignats a la plaça Catalunya es manté tranquil·la després de la victòria del Barça. Després de les celebracions, els participants passen una nit més al centre de Barcelona. Tenen un dispositiu de vigilància per detectar si els aldarulls s'acosten a l'acampada.

21:00 h

L'assemblea dels indignats ha decidit no moure's aquesta nit de la plaça de Catalunya, en el cas d'una victòria del Barça. Això sí, volen tenir molta cautela davant de qualsevol incident o provocació que es pugui produir. Per això, han creat una comissió especial que vetllarà per la seguretat i evitarà que qualsevol persona provocativa accedeixi a la plaça. Alguns membres es posaran a les cinc entrades de la plaça per controlar-ne els accessos. També explicaran què és el que estan reclamant amb aquesta acampada. Creuen que "es pot conviure entre els aficionats del Barça i els indignats, perquè són coses diferents", ha explicat un dels assistents a l'assemblea. Aquest mateix participant diu que "jo sóc molt culer, però aquesta causa és molt important. Tothom hauria d'estar aquí, que hi ha molts culers" i detalla que es queden "per defensar la plaça". Fins ara s'han endut tots els objectes de valor i que puguin ser considerats perillosos. A aquesta hora han marxat alguns dels participants però, tot i això, la plaça està plena.

20:00 h

Comença l'assemblea general. Arrenca amb un grup de castellers que fa un pilar de cinc, un minut de silenci i crits de "Puig, dimissió!". És una assemblea multitudinària. Comencen parlant del contingut de les comissions. Demà parlaran de la manifestació del 15 de juny davant el Parlament, i sobre la continuïtat de l'acampada.

19:00 h

L'assemblea encara no ha començat. Un dels punts que genera més discrepància entre els participants a la reunió de les comissions és decidir què fer aquest vespre durant el partit del Barça. La discrepància es troba en decidir si el grup es quedarà a la plaça o si s'apartaran aquesta nit per desvincular-se de tot el que hi pugui passar en cas que l'equip català guanyi la Champions.

17:30 h

Continua la reunió entre els portaveus de les comissions. Entre les propostes que volen portar a l'assemblea de dos quarts de set hi ha la de retirar tots aquells elements que puguin resultar potencialment perillosos en cas que el Barça guanyi la Champions. A aquesta hora el debat se centra en una proposta de retirada completa dels indignats durant aquesta nit per evitar, així, qualsevol hipotètic incident que hi pogués haver durant les celebracions del títol al centre de Barcelona. Aquesta reunió es fa a la placeta de Ramon Amadeu, al final del carreró del Hard Rock cafè.

16:40 h

Mentre les comissions continuen les seves reunions fent propostes, es reparteixen papers a la plaça convocant tothom a una cassolada avui a partir de les nou de la nit. I també demanen que aquest acte es repeteixi en els propers dies per part dels barcelonins i barcelonines.

15.45 h

Els portaveus de les comissions parlen per decidir què faran durant el partit i preparen l'assemblea general de les 18.30 h. Entre les propostes que han sorgit a la reunió, els portaveus han parlat de treure els estris de cuina, com llaunes, ganivets i ampolles, per evitar riscos. També han comentat que podrien vestir-se amb armilles per identificar-se o fer un cordó de seguretat contra els violents amb una pancarta gran que digui que “els violents no poden entrar a la plaça”. També han sorgit propostes perquè siguin els Mossos qui facin el cordó, per retirar-se a un costat o per “no fer res i a veure què passa”. De moment, però, la proposta que més èxit ha tingut, ha sortit de la comissió de convivència i consisteix a sortir de la plaça i anar als barris si el Barça guanya la Lliga de Campions per desmarcar-se de l'eventual violència que pugui produir-s'hi. La proposta està a l'espera que l'assemblea general hi doni suport.

14.20 h

Després que els Mossos d'Esquadra retiressin ahir de la plaça tots els objectes que van considerar potencialment perillosos i desmantellessin les tendes i parades que hi havia a la plaça, els indignats reconstruïen avui alguns dels espais desapareguts. "Ahir ens ho van robar tot i ara hem de tornar a instal·lar-nos", explica una de les col·laboradores del moviment, la Cèlia, i assenyala que "no és cap atemptat a la integritat de l'espai públic" perquè es tracta d'infraestructures flexibles "que s'han de poder retirar si necessitem fer espai a la plaça".

13.10 h

Unes 300 persones participen des de poc després de les 12 d'aquest dissabte en l'assemblea de barris que, al mig de la plaça Catalunya, debat sobre com descentralitzar i "localitzar" la lluita dels indignats en els diversos districtes de Barcelona i també altres ciutats de l'entorn metropolità. Representants de tots els barris i de localitats com l'Hospitalet, Cornellà, Santa Coloma o Sant Adrià van explicant què han fet fins ara i què pensen fer per unir-se al moviment. A més, els acampats recullen signatures al mig de la plaça Catalunya per demanar la dimissió del conseller d'Interior, Felip Puig, "alias 'Don Limpio'", segons el cartell que presideix la taula de firmes. Aquestes firmes s'uniran a les que s'estan recollint també a través del web change.org. En total, prop d'un miler de persones inundava la plaça a les 13 hores. L'assemblea que decidirà què fer aquesta nit si hi ha celebració del Barça comença a les 15 h.

12 h

Els indignats segueixen molt actius recollint les estructures i tendes del centre de la plaça per fer espai. L'entrada d'un camió de BCNeta ha aixecat aplaudiments mentre un dels acampats el guiava enfilat a sobre de la cabina. Joves de l'acampada han ajudat el conductor a fer la maniobra i han ubicat el vehicle a la sortida de la plaça per Rambla Catalunya, on els acampats anaven apropant-se a llençar les bosses d'escombraries. Mentrestant, continuen les xerrades i comencen les activitats per als nens, que pinten murals.

11.15 h

p { margin-bottom: 0.21cm; } Els acampats reprenen les xerrades i col·loquis mentre la brigada de neteja municipal segueix fregant el terra a consciència, amb detergent i lleixiu. Debats sobre la sanitat pública i l'homosexualitat obren la ronda d'aquest dissabte en què l'acampada tornar a estar tan viva com abans de les eleccions. Més d'un centenar d'indignats comparteixen la plaça amb desenes de persones, moltes d'elles gent gran, que s'han apropat ja a donar-los suport.

Dissabte, 28. 09.30 h

Comença un altre dia a l'acampada dels indignats a la plaça Catalunya de Barcelona. Les tasques de neteja, compartides pels acampats i els operaris de l'Ajuntament, avui sense la policia, són el primer objectiu de la jornada. Aquest migdia, els participants en la mobilització decidiran si continuen a la plaça durant la nit. Interior ha demanat amb insistència que no coincideixin amb una eventual celebració de la victòria del Barça a la zona si l'equip guanya la Lliga de Campions. Tanmateix, i després de les càrregues policials d'ahir, els acampats no semblen disposats a marxar. L'assemblea, però, té l'última paraula.

23.00 h

Milers d'indignats han ocupat aquest vespre la plaça Catalunya on han decidit en assemblea tornar-hi a dormir. També han acordat tornar a debatre demà al migdia si s'hi queden o marxen. Els milers d'indignats, que han fet també una cassolada per mostrar el seu rebuig a la intervenció policial d'avui, han acordat crear un pla d'evacuació. El pla té com a objectiu concentrar les persones en quatre punts si hi ha una nova actuació policial. La d'aquest matí, que segons han explicat fonts d'interior tenia com a finalitat netejar la plaça i no desallotjar-los, ha causat 121 ferits i un detingut que ja hauria quedat en llibertat. La comissió jurídica dels acampats aconsella als ferits per l'acció policial que en la seva visita a l'hospital expliquin que han estat agredits per si volen fer una denúncia posterior. Les càrregues policials han revifat de nou el moviment d'indignats a Barcelona. Aquest vespre milers de persones han volgut mostrar el seu suport amb aquest moviment i per això han omplert la plaça. Tots ells han participat d'una assemblea on s'ha demanat la dimissió del conseller d'Interior Felip Puig.

21.05 h

Plaça Catalunya està en aquests moments plena a vessar de persones que estan protagonitzant la cassolada diària dels indignats. Una cassolada que avui s'ha imposat enmig de l'Assemblea dels acampats i que es reprendrà quan finalitzi. En l'assemblea han acordat exigir la dimissió immediata del conseller d'Interior, Felip Puig, i de tots els comandaments dels mossos. Exigeixen, també, la retirada de pistoles noves i velles de pilotes de goma. Finalment, també reclamen que els antidisturbis portin sempre el número d'identificació visible.

19.00 h

Plaça Catalunya està en aquests moments plena a vessar de persones que protesten contra l'acció policial d'aquest matí contra els acampats. Els concentrats mostren el seu rebuig amb les mans pintades de blanc i molts porten flors entre els mans. Tot i que la cassolada està convocada per a les 21:00 hores, algun dels indignats ja l'ha començat a fer. A la Plaça Catalunya també es poden veure pancartes que fan al·lusió a les càrregues policials d'aquest matí.

16.00 h

El recompte final del Servei d'Emergències mèdiques és de 121 persones ferides en els incidents d'aquest matí a la plaça Catalunya, 37 de les quals són agents dels Mossos d'Esquadra. De tots ells, 12 han estat traslladats a diversos centres hospitalaris, tot i que només dos dels casos revestien una mica més de gravetat perquè comportaven fractures.

15.00 h

El balanç de ferits en els enfrontaments entre policia i manifestants que hi ha hagut aquest divendres al matí a plaça Catalunya, a Barcelona, ja és de 99 persones, segons informa el Sistema d'Emergències Mèdiques. Totes han patit lesions de caràcter lleu. Dotze dels ferits són agents dels Mossos d'Esquadra. Com a conseqüència dels fets, dues persones han hagut de ser ateses en centres hospitalaris. També hi ha una persona detinguda. Les protestes per l'actuació policial a Barcelona ressonaran a Berlín, on s'ha convocat una concentració davant de l'ambaixada.

14.30 h

Els indignats tornen a construir l'acampada de la plaça Catalunya. El moviment decidirà com manté les protestes amb una assemblea general que està programada a les 7 de la tarda, que anirà acompanyada d'una concentració. La calma ha tornat al centre de Barcelona. La cassolada es manté a les 9 del vespre.

13.40 h

Els Mossos d'Esquadra abandonen de forma definitiva l'entorn de la plaça Catalunya. El SEM fa un últim recompte de ferits: 87 persones ferides de caràcter lleu, de les quals dues són agents de la policia, i deu traslladats a centres hospitalaris. Abans que es retiressin, els incidents s'havien produït a l'entorn de la plaça Catalunya. Furgonetes dels Mossos d'Esquadren circulaven per dissuadir els manifestants mentre els agents tornaven a disparar salves. L'interior de la plaça continua plena de gent. El conseller d'Interior, Felip Puig, valorarà l'actuació policial aquesta tarda.

12.50 h

Els indignats entren en massa a l'interior de la plaça Catalunya quan encara no s'havia acabat la neteja i tornen a ocupar l'espai. S'hi reuneixen unes 2.000 persones. Els Mossos han de sortir corrents de la plaça i ho fan carregant. La situació s'ha descontrolat.

12.35 h

Els Mossos han tornat a carregar contra els manifestants que no accepten el desallotjament. Les actuacions s'estan fent al costat de la plaça que connecta amb la Rambla i Canaletes. Persones que donaven suport als indignats a l'entorn del cordó policial han aconseguit arribar al centre de la plaça. L'última actualització és de 66 persones ferides de caràcter lleu, sis de les quals han sigut traslladades a centres hospitalaris. Creix la tensió al centre de Barcelona, on cada vegada s'hi aplega més gent. A les 7 de la tarda s'ha convocat una concentració de protesta i es manté la cassolada, programada a les 9 del vespre. En un manifest elaborat aquest matí, els indignats han catalogat l'actuació policial dels Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana, com a "desproporcionada".

12.20 h

Els Mossos han aconseguit buidar l'accés a la plaça Catalunya per la ronda Sant Pere, de forma que hi han pogut accedir 11 nous camions de neteja, que estan acabant de retirar tot el material dels acampats que encara queda, i que, segons fonts dels Mossos, haurien de ser els últims. Unes dues-centes persones segueixen assegudes pacíficament a l'interior de la plaça, mentre molts altres centenars els donen suport des dels voltants, acordonats per agents de la policia autonòmica que els impedeixen accedir a la plaça mentre duren les tasques de neteja. Interior s'ha compromès que, un cop finalitzi la retirada de materials i neteja de la plaça, els Mossos marxaran i permetran a tothom que ho vulgui tornar-se a instal·lar de nou dins la plaça Catalunya.

12.00 h

Representants de la policia estan negociant amb els acampats perquè els membres de la brigada de neteja puguin fer la seva feina. Després marxaran i els acampats podran tornar a instal·lar-se a la plaça de Catalunya. Si la negociació no prospera, però, no es descarten noves càrregues policials. A l'entorn de la plaça hi continua arribant gent. El moviment de suport als indignats manté la resistència pacífica.

11.35 h

Ja són 43 les persones ferides en la càrrega dels Mossos d'Esquadra aquest matí a la plaça Catalunya, un d'ells agent de la policia autonòmica. Cinc d'ells han sigut traslladats al Clínic i altres centres de salut, segons fonts del Servei d'Emergències Mèdiques. Tots els ferits, cap de greu, presenten contusions, traumatismes, torçades de turmell, marejos i crisis d'angoixa a causa dels cops rebuts pels agents que intentaven obrir pas als camions de neteja perquè sortissin de la plaça. Mentrestant, hi ha centenars de persones al voltant del dispositiu policial cridant "De plaça Catalunya no ens mouran".

11.10 h

Un segon focus d'atenció, tot i que de menys tensió, se situa al centre de la plaça Catalunya, on encara es concentren algunes de les persones que dormien al campament. Les últimes 200 persones que resisteixen intenten evitar que la policia s'emporti les tendes de campanya i estan envoltats per agents de la Guàrdia Urbana. La neteja de la plaça, però, es fa amb els acampats a dins. Els Mossos han explicat que, un cop s'acabin d'omplir els sis camions que encara hi ha a la plaça i que s'estan emportant els estris de l'acampada, abandonaran la zona.

10.45 h

Els Mossos carreguen novament contra els manifestants i comencen a disparar a l'aire amb les llançadores de pilotes de goma. Els joves que s'han congregat al voltant de la plaça han llançat alguns objectes contra els agents, que ràpidament han començat a perseguir-los. Carreres a l'entorn de la plaça Catalunya, mentre augmenta la tensió. Els vehicles de la brigada municipal havien quedat estancats a la ronda Sant Pere, davant l'antic Banc Central, que és on ha tingut lloc la càrrega. Finalment, els camions han aconseguit sortir per la ronda Universitat.

10.30 h

En els primers enfrontaments entre els Mossos d'Esquadra i els manifestants que volien impedir que els camions de la neteja abandonessin la plaça de Catalunya i s'emportessin els estris de l'acampada, el balanç d'afectats ha deixat catorze ferits, tots lleus, segons fonts del Servei d'Emergències Mèdiques. Un dels ferits ha hagut de ser traslladat a l'Hospital Clínic, encara que el seu pronòstic era lleu. Un altre dels ferits és un agent dels Mossos d'Esquadra.

9.55 h

Els Mossos tornen a carregar contra els manifestants que omplen l'entorn de la plaça de Catalunya, que s'apropen ja al miler. Moltíssims manifestants s'han concentrat al voltant de l'espai, a causa de l'efecte crida provocat per l'operació. Els concentrats han volgut impedir que els camions de la neteja que han desmuntat el campament abandonessin l'espai i s'emportessin les pertinences dels acampats. Els agents han repartit cops de porra per obrir el pas als vehicles i ara alguns joves són atesos a l'ambulància.

9.30 h

Els vehicles de la neteja comencen a abandonar la plaça després d'haver desmuntat el campament dels indignats. Els manifestants que s'aplegaven a l'entorn de la plaça impedien la sortida dels camions i fins i tot havien punxat les rodes d'alguns dels vehicles. La policia ha obert pas a cops als camions per trencar el cordó que havien creat els joves.

8.45 h

Els camions de la neteja ja han accedit a l'interior de la plaça de Catalunya, després que un fort dispositiu policial hagi acompanyat els serveis municipals i hagi envoltat la plaça, tallant-ne els accessos. Uns 200 indignats continuen a l'interior de l'espai, asseguts a terra, mentre els operaris de la neteja han començat a desmuntar l'acampada i a retirar els estris que podrien considerar-se perillosos de cara a una possible celebració si dissabte el Barça guanya la Lliga de Campions. També estan desmuntant la resta d'objectes, des de les tendes fins als ordinadors, i els carreguen en camions. Els joves que s'han apropat a la plaça de Catalunya per donar suport a l'acampada han tallat les sortides de la plaça per evitar que els camions en puguin sortir. De moment, la policia es manté a l'expectativa.

7.50 h

Poc després de tres quarts de set del matí d'aquest divendres, nombrosos efectius de la brigada mòbil dels Mossos d'Esquadra han començat a envoltar la plaça Catalunya de Barcelona, on des de fa quinze dies centenars de persones acampen sota el lema "Democràcia real, ja". Segons informa el compte de Twitter @acampadabcn, "més de 100 policies" envolten la plaça i han demanat als acampats que treguin les "ampolles de vidre i material de cuina". "No s'entén res, la policia està atemorint amb aquesta actuació la gent que pacíficament dorm", critiquen.

Divendres, 27. 7.10 h

A les 7 h del matí els efectius dels Mossos bloquejaven completament tant les entrades com les sortides de la popular plaça, en un fort desplegament que compta també amb l'assistència d'helicòpters. Pel que fa als acampats, a aquesta hora es comencen a llevar i es concentren al centre de la plaça. Dijous, el conseller d'Interior, Felip Puig, va suggerir als acampats que abandonessin la plaça per evitar confrontacions amb els aficionats culers si finalment el Barça guanya la Lliga de Campions dissabte. En assemblea, els acampats han decidit aquest dijous que no es movien.

Acció de salut pública

Els Mossos asseguren que l'acció a plaça Catalunya és per donar suport a les brigades de neteja. Des de l'Oficina del Portaveu han explicat a l'ACN que es tracta de col·laborar en una acció de sanitat pública, i afegeixen que, valorant que dissabte hi pugui haver celebració culer, s'aprofitarà per retirar possibles objectes perillosos, com ara pals, bombones portàtils de gas o elements similars. Des dels Mossos s'ha insistit que l'acció no té l'objectiu de retirar els acampats, sinó que es negociarà amb ells perquè aixequin el campament durant l'estona que es fa la neteja.

Si s'arriba a un acord, per part dels Mossos es permetrà als indignats continuar acampant a la plaça després d'aquesta acció, però divendres i dissabte només s'hi podran estar amb un sac, segons fonts d'Interior. Diumenge al matí ja podrien recuperar els estris i tornar a instal·lar el campament. Cal afegir que l'acció policial es duu a terme de manera conjunta amb la Guàrdia Urbana de Barcelona. També s'ha explicat que es demanarà als acampats que s'apartin per poder fer les tasques de neteja, i retirin tot allò que els pertany. El que quedi a la plaça serà requisat, inventariat i traslladat al Sot del Migdia, on es custodiarà fins dilluns. A partir d'aleshores, els acampats ho podran passar a recollir.

stats