Seguretat
Societat 28/08/2021

Els Mossos comencen el desplegament marítim

El cos estrena una nova embarcació de patrullatge i sumarà dos vaixells més

ARA
2 min
La nova embarcació de la Policia Marítima abans d'entrar a l'aigua a Port de la Selva.

BarcelonaEls Mossos d'Esquadra han començat formalment les seves funcions al mar. El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha presidit avui l'avarada d'una nova embarcació d'última tecnologia, que s'afegirà a les que ja estan patrullant, per facilitar el "desplegament operatiu" de la Policia Marítima dels Mossos "al llarg del litoral català". L'embarcació, que navegarà per Palamós, és la primera de les tres que afegiran els Mossos d'Esquadra abans que acabi l'any i que serviran per "incrementar el patrullatge al mar i evitar delictes", però també per als rescats i altres emergències.

El director de la Policia, Pere Ferrer, ha deixat clar que amb aquests nous aparells el que es fa és "iniciar el desplegament dels Mossos al mar", que respon a les competències que tenen els Mossos. En aquest sentit, Ferrer diu que no venen "a fer la feina d'altres" i reivindica la col·laboració amb la resta de cossos presents al litoral català, per la qual cosa ha assegurat que treballaran amb la resta de forces seguretat. "El desplegament policial s'impulsa per sumar, així servirem millor la ciutadania de Catalunya", ha afegit Ferrer durant la presentació, com ha recollit l'agència de notícies Europa Press.

El març de l'any passat la Comissió Nacional de Coordinació de la Policia Judicial va acordar per majoria que la Guàrdia Civil assumís totes les funcions policials al mar, desplaçant les competències dels Mossos d'Esquadra i la resta de policies autonòmiques a les aigües interiors. Això vol dir que qualsevol investigació d'un delicte o d'un accident que es produeixi al mar és competència del cos armat. Amb tot, la Policia Marítima dels Mossos va iniciar el desplegament l'estiu del 2020 amb vocació d’assolir competències plenes en seguretat ciutadana i ordre públic, així com de policia administrativa.

El moment en què l'embarcació anomenada 'Cap de Creus' entra a l'aigua.

Tres vaixells per vigilar el litoral

Aquesta nova embarcació està destinada als patrullatges que els Mossos faran a la Costa Brava. Està previst, però, que abans de finals d'any se n'estrenin dues més, que aniran a l'Ametlla de Mar i a Vilanova i la Geltrú. La que s'ha presentat aquest dissabte té el nom de Cap de Creus i ja fondeja al Port de la Selva, a l'espera de tenir els permisos corresponents per poder anar a Palamós, que serà la seva base d'operacions. Es tracta d'un model monobuc rígid, amb un buc lleuger i resistent, que té unes dimensions de 12,83 m d’eslora i 3,53 m de mànega, amb un pes de 7,8 tones.

Les noves incorporacions s’afegiran a les dues embarcacions que han estat oferint servei els últims mesos: la Neptú i la Thalassa. La primera fa 7 metres d’eslora i està motoritzada amb dos motors de 200 CV, i la segona és una patrullera semirígida cedida judicialment de 12 metres d’eslora i amb quatre motors de 300 CV. Des del mes de maig han fet més de 600 hores de patrullatge marítim.

El conseller Elena ha assegurat que "el cos dels Mossos d'Esquadra és allà on passen coses i on els ciutadans el necessiten, i al mar també es necessita", i ha explicat que tenen bons equipaments i gent formada de manera excel·lent a l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC), "amb una enorme vocació de servei públic", segons ha destacat l'ACN.

stats