Societat 23/11/2012

El govern espanyol torna a indultar quatre mossos condemnats per tortures per evitar que entrin a la presó

Hauran de pagar 7.300 euros de multa i no cometre cap delicte en cinc anys

Efe
2 min

MadridEl consell de ministres ha indultat quatre mossos d'esquadra per evitar que entrin a la presó i els commuta la pena per una altra de dos anys de multa. Es dóna el cas que els mateixos mossos ja van ser indultats el febrer passat per una pena de dos anys de presó. Ara, el govern espanyol els imposa una multa amb una quota diària de deu euros (7.300 euros de multa en total), amb la condició que no tornin a cometre delicte dolós en el termini de cinc anys.

Els quatre mossos d'esquadra van ser condemnats pel Tribunal Suprem el 2009 per delictes contra la integritat moral i tortures i lesions. El cas de tortures va passar el juliol del 2006, quan cinc mossos d'esquadra van detenir per error un ciutadà romanès a Barcelona, van copejar-lo per tot el cos, el van amenaçar i van arribar a ficar-li una pistola a la boca per fer-lo confessar.

L'Audiència de Barcelona va condemnar el 2008 a sis anys i set mesos de presó tres dels agents, un altre a dos anys i tres mesos, i el cinquè, a sis mesos de presó pels delictes de tortures, lesions greus, detenció il·legal, inviolabilitat de domicili, contra la integritat moral i maltractament.

El Tribunal Suprem va rebaixar el 2009 en un any i deu mesos la condemna als tres principals acusats i, posteriorment, el govern espanyol va concedir a quatre mossos un indult parcial que va reduir la pena a dos anys de presó, cosa que obria la porta al fet que els agents es deslliuressin d'entrar a la presó.

No obstant això, al maig, l'Audiència de Barcelona va rebutjar la suspensió de la pena de presó que sol·licitava la defensa dels mossos, una mesura de la qual, d'acord amb la llei, poden beneficiar-se les persones condemnades a fins a dos anys de presó que no tinguin antecedents.

Els condemnats van sol·licitar llavors un altre indult que els permetés eludir el seu ingrés a la presó, davant la negativa de l'Audiència Provincial de Barcelona de concedir la suspensió de la pena de dos anys de presó.

stats