Societat 07/10/2013

Mor un home hores després de ser reduït pels Mossos en un carrer del Raval

La policia diu que l'home va agredir dos agents. Un veí contradiu la versió policial i assegura que l'home va ser agredit per vuit mossos

Acn
3 min
Aquest és el punt del carrer Aurora on es va produir la detenció /ACN

BarcelonaLa mort d'un home de 50 anys després de ser detingut pels Mossos d'Esquadra té indignats alguns veïns del carrer Aurora de Barcelona. La seva versió dels fets no s'assembla gens a la de la policia. Un veí del carrer assegura que els agents van reduir l'home dissabte a la nit després d'una baralla i que el van apallissar injustificadament. Els mossos afirmen que va ser detingut perquè estava "molt agressiu" i que va ferir dos policies.

Les versions dels Mossos d'Esquadra i d'un veí del carrer Aurora difereixen quan expliquen els fets que envolten la detenció per part dels agents d'un home de 50 anys dissabte al vespre al carrer Aurora de Barcelona. La versió oficial de la policia explica que els agents van ser reclamats perquè hi havia una baralla a les deu de la nit en aquest punt de Ciutat Vella, proper a la rambla del Raval.

Els policies van posar fi a la disputa i van acabar emmanillant l'home de 50 anys perquè es mostrava "molt violent i agressiu". Ja tenia la cara ensangonada per la baralla anterior. Mentre el reduïen va acabar atacant "dos agents", que van resultar ferits lleus i van ser traslladats més tard pel SEM, com assenyala el protocol, a un centre mèdic.

Segons els Mossos, en col·locar-li les manilles, l'home va perdre el coneixement. Les ambulàncies del SEM, alertades des que van arribar, van observar com sagnava l'home, van poder reanimar-lo i estabilitzar-lo. Així se'l van endur a l'hospital, on va morir hores després. La policia ha iniciat una investigació interna per esclarir els fets i està a l'espera dels resultats de l'autòpsia per saber més detalls de la seva mort.

La versió d'un veí

El relat que el jove Edi Emilov ha fet davant les càmeres de l'ACN, i que comparteixen altres veïns que volen mantenir-se en l'anonimat, difereix força de la versió policial. Segons aquest veí, que va presenciar l'escena des del seu balcó, cap a les deu de la nit al carrer Aurora va desencadenar-se una baralla. La protagonitzaven un home i els membres d'una família que eren a l'interior del cotxe. Era una disputa a crits. "Torna'm el meu gos", amenaçava l'home. Des de l'interior del cotxe, del seient del copilot, va baixar la dona per enfrontar-se amb l'home. De seguida va baixar també el conductor, el pare. "Es barallaven a cops de puny". Va durar "dos o tres minuts". Després, es van calmar. Els veïns ja havien trucat als Mossos d'Esquadra. Quan els agents van arribar, tots dos estaven "fumant" i ja estaven "parlant".

La policia va separar-los per interrogar-los per separat. L'home deia "que no tenia documentació perquè l'altre li havia pres". Emilov diu que va ser quan l'home va fer el gest de voler "marxar", d'allunyar-se dels agents, quan va produir-se l'agressió per part de la policia. Una agent "va clavar-li un cop per l'esquena". L'home, en rebre'l, es va girar i instantàniament "vuit mossos" se li van tirar "al damunt" i van començar "a colpejar-lo tots a la vegada". "Ell cridava molt però no deixaven de colpejar-lo", remarca angoixat aquest veí.

Després el van lligar "de peus i mans" i el van ficar dins el cotxe patrulla "com si fos un sac de patates". Emilov recorda que va ser en aquests instants que els agents van decidir trucar una ambulància, en veure que estava inconscient. Quan els vehicles del SEM van arribar els seus tècnics van iniciar una reanimació 'in situ' i, minuts després, el van ficar a l'ambulància i se'l van endur. "Però els agents en cap cas van semblar amoïnats per l'estat de l'home", denuncia Emilov, que assegura que un policia, instants després, "va ruixar amb una ampolla d'aigua el bassal de sang que havia quedat al terra" i que també va presentar-se un cotxe dels serveis de neteja municipal "per acabar de netejar-ho tot".

Emilov i els seus companys de pis van trucar al 010 per explicar la situació que acabaven de presenciar i des d'aquest servei se'ls va facilitar el telèfon d'un jutjat de guàrdia. Asseguren que van posar-se en contacte amb l'ens judicial per denunciar els fets i per deixar les seves dades personals.

stats