Els Mossos seguien els vuit manifestants empresonats des del segon dia de les protestes

El jutge que els ha enviat a presó considera que formaven un "grup criminal"

3 min
Un dels nois detinguts i enviats a presó pels aldarulls

BarcelonaTotalment organitzats i disposats a tot. Aquesta és la tesi que defensa el jutge que ha enviat a presó els vuit detinguts pels aldarulls de dissabte passat, el dia en què les protestes contra l'empresonament del raper Pablo Hasél van ser més intenses i fins i tot es van llançar còctels Molotov i es va intentar cremar una furgoneta antiavalots de la Guàrdia Urbana a la Rambla de Barcelona. Els vuit detinguts i enviats a presó, segons les diligències del jutjat d'instrucció número 17 de Barcelona, estarien darrere de l'atac a la furgoneta, així com de l'assalt a quatre oficines bancàries, l'Hotel NH de la rambla de Catalunya i el Zara de la plaça Catalunya. Els desperfectes provocats només en aquest últim establiment tindrien un cost d'uns 500.000 euros, sempre segons les diligències. El jutge els imputa a tots vuit (set italians i un amb nacionalitat espanyola) els delictes de desordres públics, danys, atemptat a agents de l'autoritat, manifestació o reunió il·lícita, pertinença a grup criminal i homicidi en grau de temptativa. La suma de tots aquests delictes "pot assolir en tots els casos una pena igual o superior als dos anys de presó".

"Ja a la manifestació del 17 de febrer es va detectar la presència d'un grup de persones compacte que entre ells parlaven italià i que participaven activament en els aldarulls", explica el jutge, de manera que els agents dels Mossos van decidir seguir-los. Després de dies de protestes violentes, els infiltrats dels Mossos a la manifestació de dissabte van detectar "un grup de quinze persones que entre elles parlaven en italià i que de manera coordinada i molt violenta provocaven atacs a establiments comercials i entitats bancàries". Les diligències inclouen els locals presumptament "assaltats" per aquest grup i fins i tot descriuen detalls de la seva manera d'actuar, que avalarien la tesi que estaven perfectament organitzats. Per exemple, asseguren que hi havia dues persones que lideraven les accions i que la resta del grup "acataven les ordres dels líders". Fins i tot detallen que "quan un periodista o qualsevol persona pretenia enregistrar els fets, l'hi impedien violentament i formaven un cercle de protecció dels executors concrets de l'acte vandàlic". També asseguren que anaven obrint les tapes dels fanals per tallar els cables i deixar els carrers a les fosques".

Pel que fa a l'atac més perillós, el de la furgoneta de la Guàrdia Urbana, les diligències també li dediquen molts detalls. Segons el jutjat, va ser el detingut A.F. qui va llançar el primer còctel incendiari contra els agents, però "per sort" va topar contra un arbre i no va arribar al seu objectiu. A continuació algú va llançar una bengala que va caure sota la furgoneta de la Guàrdia Urbana i "immediatament després el llançament d'un líquid incendiari sobre el foc de la bengala que va prendre immediatament el vehicle policial". La noia que tira el líquid inflamable respondria a les sigles de S.C.C, sempre segons les diligències. Dins de la furgoneta hi havia un agent que va poder fugir per la porta del copilot. És a partir d'aquest relat que el jutge atribueix la crema de la furgoneta "a tot el grup criminal", a qui "no va importar que a l'interior hi hagués una persona i van menystenir l'evident risc que s'incendiés completament el vehicle i que l'agent no pogués escapar".

El jutjat també assenyala que en el moment de la detenció, a la mateixa Rambla, dos dels detinguts s'estaven ajudant mútuament a treure's la roba impermeable que portaven. Això demostraria que, encara que ells assegurin que no es coneixien, formaven part d'un grup organitzat. Segons la informació que els Mossos han facilitat al jutge, una de les detingudes, M.F. ,va llançar una motxilla "que va poder ser recuperada pels agents de la policia" que contenia 20 pastilles incendiàries, un pot de dissolvent i un drap moll per algun líquid que desprenia una forta olor. També asseguren que tots els integrants del grup, que van ser detinguts en dues cases ocupades de Mataró i Canet de Mar, portaven uns encenedors "d'iguals característiques i molt singulars".

Tots els detinguts estan en presó preventiva, ja que al ser italians "poden obtenir cobertura a l'estranger" per fugir, segons creu el jutge. En el cas de la noia amb nacionalitat espanyola, el jutge considera que, al formar part del mateix grup, "també podria tenir cobertura a l'estranger". Tots ells han sigut traslladats a Brians 1.

stats