Societat 28/08/2014

El moviment veïnal es querellarà contra Jordi Pujol per tenir diners a l'estranger

Les entitats presentaran la querella al setembre per constituir-se com a acusació popular

Europa Press
2 min

BarcelonaLa Confederació d'Associacions Veïnals de Catalunya (Confavc), la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) i l'Observatori de Drets Econòmics, Socials i Culturals (Desc) es querellaran contra l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol per tenir diners sense declarar en comptes a l'estranger. Segons han informat aquest dijous les tres entitats en un comunicat, presentaran la querella al setembre a Barcelona per constituir-se com a acusació popular i instaran la justícia "a estirar del fil dels indicis delictius existents fins a aclarir la seva veracitat, abast i totes les implicacions".

Després de la confessió de Pujol, aquestes entitats consideren que la societat civil catalana, "afectada en primera persona, ha d'intervenir decididament per obtenir un aclariment total dels fets i les seves implicacions". Consideren que la confessió té tots els indicis de ser un tallafoc davant de possibles revelacions o una coartada, i que no és en cap cas un assumpte personal o entristidor, com segons la seva opinió "volen fer creure els cercles polítics pròxims a Pujol", sinó que és "vergonyós i absolutament intolerable".

"Estem davant un episodi de final d'època. La caiguda de Pujol és la d'un actor essencial del règim heretat de la Transició. I, de sobte, l'escàndol projecta una llum crua sobre els secrets de les últimes dècades de la nostra història", reflexionen. Les organitzacions que impulsen la querella tenen previst presentar-la al setembre i han iniciat una ronda de contactes amb sindicats i moviments socials per constituir en aquest període "un ampli front que els confereixi la força i la legitimitat necessàries".

De moment, el jutjat d'instrucció 31 de Barcelona ha obert diligències per aquest cas, ha enviat comissions rogatòries a Andorra i Suïssa, i ha admès a tràmit la querella presentada per Manos Limpias –que s'ha constituït com a acusació popular– contra Pujol.

stats