PRESONS
Societat 17/09/2017

Multen dos vigilants de Brians 1 que van bufetejar un pres

Van fer entrar el denunciant en un despatx i allà el van bufetejar reiteradament amb els guants posats

E.b.
2 min
Interior del centre penitenciari Brians 1.

BarcelonaEl jutjat d’instrucció número 1 de Martorell ha condemnat dos vigilants de la presó Brians 1 a una multa de 350 euros cadascun i a indemnitzar un ex-pres per haver-lo maltractat mentre complia una condemna. El cas l’ha dut l’advocada Montserrat Fernández, del Centre per la Defensa dels Drets Humans Irídia, que denuncia que la direcció general de Serveis Penitenciaris no havia obert cap expedient contra els dos funcionaris ara condemnats i reclama que també els sancioni.

Segons la sentència, ha quedat demostrat que els dos funcionaris condemnats van fer entrar el denunciant en un despatx i allà el van bufetejar reiteradament amb els guants posats, “sense arribar a causar-li lesions”. Els fets van passar l’1 de novembre del 2016. La víctima va explicar al jutge que el van anar a buscar al pati sense que hagués fet res, el van dur al despatx, van tancar-ne les finestres, el van fer despullar i “durant uns deu minuts o un quart d’hora” li van clavar cops a la cara mentre li deien: “Aquí mano jo i són els meus collons”.

Quan el pres va sortir del despatx ho va explicar tot a un company, que va ratificar la seva versió durant el judici. Va testificar que l’home havia tornat amb la galta vermella, a punt de plorar i molt enfadat. Li va recomanar que no avisés un metge perquè encara podia patir represàlies, i la víctima li va fer cas, però al final ho va explicar al metge en un reconeixement mèdic programat. La sentència recull que, si bé no hi ha un informe mèdic del dia dels fets, sí que n’hi ha un altre de la visita programada. Tot i que els dos vigilants van negar els fets, el jutge dona credibilitat a la víctima i al testimoni per la coherència de les dues declaracions, pel reconeixement mèdic i perquè la víctima va tirar endavant la denúncia quan ja havia acabat la condemna.

A banda de les multes, els vigilants hauran d’indemnitzar el pres amb una quantitat que encara no s’ha decidit, perquè se n’han d’avaluar les conseqüències psicològiques. L’home assegura que el van maltractar psicològicament de manera sistemàtica i que té ansietat i depressió, tal com confirma un informe mèdic del març.

stats