Societat 17/09/2021

Irídia veu “xantatge” en l’actuació dels Mossos als desnonaments

L’entitat critica l’ús de la ‘llei mordassa’ per multar les persones que protesten

ARA
1 min
Agents antiavalots dels Mossos amb manifestants asseguts per evitar un desnonament en una imatge d'arxiu.

BarcelonaUn desnonament aquest matí al barri del Putxet i el Farró de Barcelona ha acabat amb l’Olga i el seu fill fora de casa. El Sindicat d’Habitatge de Cassoles i el Sindicat d’Habitatge de Vallcarca havien convocat una mobilització per intentar evitar aquest desallotjament i diverses persones s’han assegut a l’entrada de l’edifici. Quan la comitiva judicial ha demanat als Mossos d’Esquadra que executessin el desnonament, els agents antiavalots han avisat a les persones que estaven protestant que els multarien si no marxaven, aplicant la llei mordassa. Aquest moment s’ha enregistrat en vídeo i Irídia ha criticat l’actuació.

El vídeo en què l’agent es dirigeix als manifestants

L’entitat veu un “xantatge intolerable al moviment d’habitatge” pel fet que es multi la gent que es concentra en un desnonament. Irídia assegura que les últimes setmanes han augmentat les sancions a les persones que hi participen perquè la policia s’empara en la llei mordassa per multar-les. “Vulnera el dret a la protesta de forma greu”, assegura l’entitat. En el vídeo que s’ha gravat aquest matí, un agent es dirigeix –en castellà– als manifestants asseguts per advertir-los: “Si algú vol aixecar-se i marxar, ho pot fer. Si no, qui es quedi aquí serà identificat i denunciat”. Abans el mateix mosso alerta a les persones que si tenen alguna denúncia prèvia “va pujant el tram i són més càrrecs”.

Irídia explica que les sancions poden ser d’entre 600 i 30.000 euros per desobeir els agents de policia. Per això considera que “l’actual interpretació i aplicació” de la llei mordassa per part dels Mossos afecta la protesta i afegeix que aquesta normativa s’ha de derogar.

stats