Societat 30/01/2019

Tocar el cul a algú en una discoteca es podrà sancionar

El Govern crea un protocol per perseguir conductes sexuals que no recull el Codi Penal

Montse Riart
3 min
Tocar el cul a algú en una discoteca es podrà sancionar

BarcelonaQue a una persona li toquin el cul o els pits en una discoteca, en un bar o a l’autobús, que algú faci una fotografia de caire sexual a un altre sense el seu permís, l’exhibicionisme obscè o la masturbació en espais públics davant d’altres persones són algunes de les conductes que a partir d’ara podran multar els Mossos d’Esquadra -i d’aquí un temps les policies locals i els vigilants de seguretat privats d’establiments-. El Govern ha creat un protocol per intentar perseguir per la via administrativa les vexacions de caràcter sexual que fins ara quedaven impunes perquè tampoc estaven recollides dins del Codi Penal. Les multes aniran dels 1.000 als 10.000 euros.

L’adhesió al protocol, però, és voluntària, i això vol dir que només es podran multar les conductes que es produeixin dins dels establiments, institucions o organismes que s’hi sumin. Tot i així, el Govern insistia ahir durant la presentació del protocol que la seva voluntat és que tingui la màxima capacitat i àmbit d’aplicació possible. “S’ha d’evitar que a una dona li puguin tocar el cul o els pits, perquè es pot entrar en l’espiral que hi hagi una agressió sexual molt més greu”, assegurava ahir la consellera de Presidència i portaveu del Govern, Elsa Artadi, durant la presentació del nou protocol, en unes declaracions recollides per l’ACN. “Nosaltres també tenim dret a viure i a divertir-nos”, insistia. Per la seva banda, el conseller d’Interior, Miquel Buch, va afegir que per garantir la llibertat de les dones “també hem de garantir la seva seguretat”.

La consellera de Presidència, Elsa Artadi, i el d'Interior, Miquel Buch, durant la presentació del protocol

Homes i dones

La nova eina administrativa preveu que les multes s’apliquin tant a homes com a dones que cometin conductes que limitin la llibertat sexual d’una altra persona. A banda de l’exhibicionisme, la masturbació i els tocaments i les fotografies sense permís, el protocol sancionarà també altres formes d’assetjament sexual que no es poden perseguir per la via penal, perquè no es consideren un delicte, com ara les injúries sexuals, que s’acorrali una persona amb finalitats sexuals o que la segueixin pel carrer o dins d’una instal·lació pel mateix motiu.

De manera progressiva, la Generalitat anirà formant els municipis, les policies locals i el personal de les diferents entitats i establiments privats o els funcionaris i representants polítics d’organismes públics que vagin firmant el conveni d’adhesió al protocol amb l’Institut Català de les Dones. El protocol preveu una formació obligatòria per al personal de les entitats, empreses i organismes que s’hi adhereixin, perquè siguin capaços de detectar aquelles conductes susceptibles de ser multades i frenar-les.

El departament d’Interior, a través de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC), serà l’encarregat d’impulsar aquesta formació. Els cursos han de servir perquè el personal sigui sensible davant d’aquest tipus de conductes sexuals, les detecti i les previngui, i també perquè sàpiga com actuar i atendre tant les persones afectades com els autors de l’assetjament.

La previsió és que es formin unes 13.000 persones, comptant els mateixos agents dels Mossos d’Esquadra, les policies locals i portuàries, els vigilants de seguretat privada, controladors d’accés o personal dels punts d’atenció de violències sexuals que ja existeixen, a més del personal dels diferents establiments privats que s’hi adhereixin. El Govern també engegarà una campanya amb el lema “No en passem ni una” per difondre el nou protocol. A més, es repartiran cartells informatius i s’habilitaran espais d’informació als establiments que s’hi adhereixin.

stats