Societat 19/10/2020

Navarra es confina dijous durant dues setmanes davant l'elevada incidència de coronavirus

Els bars tancaran a les 21 h i es prohibiran reunions fora de les unitats de convivència

Ot Serra
2 min
Casc antic de Pamplona, el cap de setmana del pont del Pilar

MadridNavarra es confina davant el creixement de contagis. La incidència acumulada els últims 14 dies és de 945 contagis per cada 100.000 habitants i la presidenta, María Chivite, ha decretat el tancament perimetral de la comunitat foral a partir de dijous durant un mínim de dues setmanes. Així ho ha anunciat en una roda de premsa convocada d'urgència, davant la situació "preocupant" de contagis, segons ha afirmat. Fa dies que Navarra compta amb la incidència acumulada més alta i ara ha decidit implementar mesures encara més dràstiques: més enllà del confinament perimetral –no es podrà entrar o sortir de la comunitat excepte per motius laborals i altres raons de pes–, els bars, restaurants, establiments esportius i culturals tancaran a les nou del vespre i es restringiran les reunions a les unitats de convivència. "Es tracta de frenar tota l'activitat que no sigui imprescindible", ha anotat Chivite.

Pamplona és una de les ciutats de més de 100.000 habitants amb una incidència acumulada superior als 500 positius per 100.000 habitants en els últims 14 dies, tal com ha explicat el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, aquest dilluns en roda de premsa. Navarra és la comunitat que més PCR fa: entre el 6 i el 12 d'octubre es van fer 23.289 proves PCR –3.560 per cada 100.000 habitants, la xifra més alta d'Espanya–, amb una positivitat del 15,4%.

Un cop la presidenta navarresa havia anunciat la decisió, l'epidemiòleg ha asseverat que cal "normalitzar" les situacions que s'estan vivint com a conseqüència del context de pandèmia. Abans, tot i advertir de l'alta incidència, havia puntualitzat que un dels factors positius a Navarra és que la mitjana d'edat dels contagis és més baixa que en altres comunitats. Aquest detall es reflecteix en la pressió assistencial. L'última setmana s'han produït 29 defuncions a Navarra –la sisena comunitat amb un nombre més elevat de defuncions–, el nombre de noves hospitalitzacions generals l'última setmana ha sigut de 133 –per davant hi ha set comunitats– i a les UCI 17 –per davant hi ha sis altres territoris–. En total hi ha 277 pacients per covid-19 ingressats. A nivell de percentatge, els llits estan ocupats en un 13% per malalts de coronavirus i en el cas de les UCI un 28,7%.

Navarra s'anticipa així a les mesures que s'adoptin dimecres al Consell Interterritorial de Salut, en el qual el ministeri de Sanitat portarà una proposta per adoptar decisions més o menys homogènies a tot l'Estat en funció de la situació epidemiològica i assistencial. Simón ja ha advertit que l'esborrany que va transcendir la setmana passada amb quatre nivells –baix, mitjà, alt i extrem– no pot servir de "mirall" perquè el nou document en distarà molt. Serà una trobada de Salvador Illa amb els consellers autonòmics en la qual s'haurà de definir, entre altres coses, en quina situació queda la Comunitat de Madrid, que veurà com decau l'estat d'alarma dissabte després de 15 dies de confinament perimetral en vuit municipis.

La duresa de les restriccions es pot estendre en una setmana que ha començat apuntant a una tendència no gaire positiva. "L'evolució no és la que ens agradaria", ha assenyalat Simón en roda de premsa, després que la setmana passada apuntés a una certa estabilització. Aquest dilluns l'epidemiòleg ha advertit que no s'ha produït la reducció de contagis que s'albirava i ha afirmat que s'ha produït un "lleuger increment". Des de divendres s'han detectat 37.899 nous positius a tot l'Estat i s'han registrat 217 víctimes mortals.

stats