Societat 08/06/2018

Navarra, capdavantera en la lluita contra el plàstic d'un sol ús a Espanya

La nova llei autonòmica prohibirà alguns objectes a partir del 2020 i obre la porta al sistema de dipòsit i retorn d'envasos

E.f.
2 min
Una acció reivindicativa a les Balears amb motiu del Dia Mundial dels Oceans

BarcelonaEl parlament de Navarra ha sigut el primer a Espanya a donar llum verda a una llei que limitarà l'ús de plàstic d'un sol ús. La nova norma de residus preveu la prohibició a partir del 2020 d'alguns objectes d'aquest material no reciclable com ara plats, coberts i tasses. També eleva els objectius de reciclatge a la comunitat foral i obre la porta a una futura implantació d'un sistema de dipòsit i retorn d'envasos de begudes, una mesura que la Generalitat també es proposa discutir en el pròxim abordatge de la llei catalana de residus.

La nova llei navarresa, que ha tingut el suport de Geroa Bai, Bildu, Podem i Ezkerra, va en la línia de les propostes que fa poques setmanes han sortit de la Comissió Europea (CE) en aquest àmbit. L'Eurocambra discutirà i aprovarà els pròxims mesos una normativa que, segons proposa la CE, podria prohibir l'ús de determinats objectes de plàstics d'un sol ús en un horitzó del 2020, així com limitar l'ús d'aquests objectes i obligar els productors a assumir el cost de recollida i gestió d'altres.

Navarra planteja a la nova llei la prohibició de les bosses de plàstic gratuïtes a partir d'aquest juliol i de cara al futur marca un mínim d'envasos reutilitzables el 2028: el 15% dels envasos de begudes adquirits en botigues ho hauran de ser, i el percentatge mínim per a les begudes dels restaurants oscil·larà entre el 40% de les aigües i el 80% en les cerveses.

L'aprovació de la llei ha coincidit amb el Dia Mundial dels Oceans, en què entitats ecologistes han protagonitzat accions per conscienciar sobre la necessitat de reduir els residus plàstics que contaminen especialment els medi marins arreu del planeta. Una de les accions ha sigut a Palma, on s'ha escrit un missatge gegant sobre la sorra de la platja d'Es Monters, a Ses Covetes, demanant un mar lliure de plàstics.

El manifest de la campanya, impulsada per Amics de la Terra, Greenpeace, GOB, Fundació Deixalles, Rezero, PIMECO, Recircula i Retorna, també inclou la petició d'impulsar a les illes canvis legislatius per reduir la generació d'aquestes residus i el seu impacte mediambiental. Les Balears figuren entre les cinc comunitats autònomes incomplidores de la directiva de residus europea, infracció que ha motivat que la CE porti Espanya davant del Tribunal de Justícia Europeu (TJUE).

stats