Societat 18/07/2012

Els neandertals ja menjaven plantes i en coneixien les propietats medicinals

Un estudi revela que ja ingerien plantes com l'aquil·lea o la camamilla

Acn
1 min
Investigadors treballant a El Sidrón, a Astúries / ACN

BarcelonaUn equip internacional d'investigadors liderat per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i la Universitat de York, en col·laboració amb el Consell Superior d'Investigacions Científiques espanyol (CSIC), ha obtingut la primera prova molecular que evidencia que l'espècie neandertal menjava una gran varietat de plantes i també en coneixia les qualitats curatives i nutricionals.

Fins ara, es pensava que la forma humana neandertal, que va desaparèixer fa entre 30.000 i 24.000 anys, era carnívora. Amb aquest nou descobriment, però, s'han trobat proves que demostren que aquesta espècie tenia una dieta més variada: en un estudi recent, investigadors de l'estat espanyol, del Regne Unit i d'Austràlia han identificat, en deu dents de neandertals de la cova d'El Sidrón (Astúries), evidències que ja ingerien plantes medicinals com l'aquil·lea o la camamilla.

En recerques realitzades el 2009 pel mateix equip d'excavació d'El Sidrón, s'havia identificat el gen neandertal que els feia notar el gust amarg. El nou estudi ha constatat que almenys un dels deu individus analitzats havia ingerit plantes amb aquest sabor.

Una de les investigadores de la UAB i líder del projecte, Karen Hardy, ha explicat que "la varietat de plantes que s'han identificat suggereix que els individus d'El Sidrón tenien un coneixement sofisticat del seu entorn natural". Això incloïa l'habilitat per "seleccionar i usar certes plantes pel seu valor nutricional i curatiu".

Aquests resultats es publiquen aquesta setmana a la revista 'The Science of Nature' i suposen un nou pas per aprofundir en el coneixement d'aquesta espècie. En aquest sentit, l'investigador del CSIC Antonio Rosas ha afirmat que aquest nou descobriment sobre els neandertals s'afegeix als últims, que han permès saber que "tenien cura dels malalts, enterraven els morts i adornaven el seu cos".

stats