Societat 18/12/2015

Neix una nova moneda social per impulsar projectes sense finançament

FAN News Club crea la FES, una moneda equivalent a l'euro que espera captar diners particulars, d'institucions públiques i empreses patrocinadores

Elisabet González Pellicer
2 min
Plataforma web de FES

BarcelonaLa Borsa de Barcelona ha sigut testimoni aquest divendres del naixement d'una nova moneda. Batejada com a Finançament Ètic i Social (FES), ha estat concebuda per fer realitat projectes socials, culturals i científics orfes de finançament. La moneda ha estat impulsada per FAN News Club, una xarxa social de notícies nascuda el setembre d'aquest any 2015. El seu fundador, Toni Ayala, ha volgut remarcar que "la moneda està dissenyada perquè tots els projectes que es presentin tinguin èxit".

La moneda FES equival a l'euro i està destinada a impulsar projectes socials. Un 25% dels diners recaptats es destinaran a campanyes de difusió a través dels suports comunicatius de la xarxa social de notícies i el 75% restant anirà destinat directament al projecte. FES combina les aportacions d'institucions públiques, de particulars i d'empreses patrocinadores.

La moneda funciona d'aquesta manera: a través d'una plataforma web, qualsevol projecte que compleixi els principis fundacionals de FAN News Club pot presentar-se com a candidata. El projecte s'està 90 dies al web a l'espera que aquell qui vulgui li doni finançament i si un cop passat aquest període no aconsegueix els diners que necessita, durant dues setmanes passa a una segona fase, en què les empreses poden rescatar el projecte. En cas que això tampoc funcioni, passa a la tercera fase, que han anomenat "pot FES". Al "pot" hi ha fons reservats per a aquells projectes que no hagin aconseguit finançament. Quan un projecte no ha aconseguit prous diners es posa a la cua de projectes que tampoc ho han fet. Aleshores, el que més s'acosti a la xifra que volia aconseguir és qui es beneficia dels diners del pot. Un cop aquest projecte ja ha obtingut els diners necessaris, el següent del llistat pot optar a fer-ho també.

Per altra banda, FES també ha creat un Rànquing Empresarial de Cotització Social, és a dir, un llistat de les empreses que aportin més diners i ajudin a fer realitat més projectes. L'aportació mínima són 100 euros, que equivalen a 100 punts FES. Aleshores, obtenen 100 punts FES més per cada projecte al qual donin suport. Ayala ha esmentat que aspira que "un rànquing com aquest en un futur pugui tenir visibilitat a la borsa de Barcelona, mostrant-se en una pantalleta". Ja han rebut una trentena de projectes, però de moment tan sols hi ha una empresa que s'ha ofert per col·laborar com a empresa patrocinadora.

Ayala també ha fet referència a la moneda que vol impulsar Ada Colau, tot explicant que ha "ofert a l'Ajuntament que hi hagi sinergies", tot i que encara no sap si FES "casarà o no amb el que vol impulsar l'Ajuntament". En la presentació d'aquest divendres ha participat el Govern, a través del director general d'Acció Cívica, Ramon Terrassa, que ha valorat que la iniciativa "va més enllà d'una simple estratègia de finançament" perquè ajudarà molts projectes que no són visibles a ser més coneguts per la població.

stats