Societat 26/11/2014

Neix el primer observatori dels delictes d'odi contra persones sense llar

Hatento, impulsat per diverses entitats, té per objectiu detectar i analitzar situacions de violència que pateixen les persones sense sostre a l'Estat

Acn
1 min
PASSANT EL FRED  Els indigents que passen el dia a la plaça Folch i Torres de Barcelona es negaven ahir a acceptar allotjament.

BarcelonaDiverses entitats i associacions han creat Hatento, el primer observatori dels delictes d'odi contra persones sense llar. L'han impulsat Assís Centre d'Acollida, RAIS Fundación, l'Associació Bokatas, l'Associació RAIS Euskadi, UNIJEPOL i l'Associació Zubietxe. Es tracta d'una iniciativa centrada a detectar i analitzar els delictes d'odi i situacions de violència que pateixen les persones sense sostre a l'estat espanyol.

Les entitats que formen Hatento denuncien la "invisibilitat" del fenomen ja que aquest aspecte, diuen, facilita certa impunitat respecte a les agressions i altres processos de victimització que pateixen les persones que viuen al carrer. Els prejudicis les situen en major mesura en el paper de delinqüents, en lloc de víctimes, asseguren.

Així, des de l'Observatori Hatento es defensa la necessitat i la urgència d'articular els mecanismes "per prevenir, detectar i abordar" els delictes d'odi contra les persones sense llar, "establint dispositius de protecció que tinguin en compte les particularitats de la població en situació d'extrema exclusió social".

Segons les entitats, les dades sobre les persones que viuen al carrer a Espanya són "escasses i imprecises", tot i que apunten que més d'un 51% de les persones sense llar han estat víctimes d'algun tipus de delicte o agressió. Els insults, les amenaces i el robatori de diners, pertinences o documentació són els casos més freqüents, i afecten, segons les entitats, un 33,36% i un 31,51% del total de persones sense llar, mentre que un 20,81% de les persones sense sostre han estat agredides alguna vegada. Un 50,68% diuen haver-se sentit discriminades, almenys algun cop, i gairebé un 10% considera que és discriminada constantment.

stats