Societat 14/05/2019

Neix una plataforma catalana pels drets de les persones dependents

Els sindicats alerten que Catalunya té prop de 84.000 ciutadans en llista d'espera

Agències
2 min
Presentació de la Plataforma en Defensa pels Drets de les Persones Dependents durant una roda de premsa al Col·legi de Periodistes

BarcelonaLa Plataforma pels Drets de les Persones Dependents s'ha presentat aquest dimarts per reclamar una dotació pressupostària suficient que permeti la implementació "real" de la llei de dependència, així com la fi de les llistes d'espera. Amb prop de 84.000 persones afectades, Catalunya és la segona comunitat autònoma, després de les Canàries, en volum de ciutadans en llista d'espera i de sol·licituds pendents de valoració per accedir a una residència pública, concertada o subvencionada.

La secretària de Polítiques Socials de la UGT, Enriqueta Durán, ha explicat que la llista d'espera per fer una valoració va dels 8 als 10 anys, i que calen 5 anys més per tenir plaça geriàtrica. La secretària també ha instat la Generalitat a afrontar el problema i "donar resposta a la fragilitat que viuen aquestes persones". Durán també ha carregat contra "l'opacitat en les dades" i la manca d'interlocució i diàleg social, que dificulta fer un seguiment de la gestió de la dependència.

La plataforma, que està integrada pels sindicats CCOO i UGT i els col·legis professionals de Treball Social (TSCAT) i d'Educadores i Educadors Socials (CEESC) de Catalunya, demana que s'actualitzi la cartera de serveis socials i que s'inverteixi en formació i qualificació dels treballadors del sector. Lamenten el "dèficit de recursos humans necessaris" en el sector, i asseguren que els seus professionals, amb un sou brut de "985 euros al mes" i jornades de "40 hores a la setmana", es mouen a una altra especialització "menys precaritzada".

Per la seva banda, el responsable de Cohesió Social de CCOO, Ghassan Saliba, ha assenyalat que l'origen de tot són les retallades del govern del Partit Popular del 2012, i ha criticat que no s'hagi recuperat el pressupost previ a aquests ajustos. Saliba ha subratllat que a Catalunya es van “disminuir les prestacions i es van modificar les ràtios”, cosa que va “afectar de manera directa la qualitat dels serveis i les condicions laborals dels treballadors del sector”.

stats