Sequera
Societat 20/01/2023

El nivell dels embassaments cau per sota del 30%

El Govern alerta que si no plou es podria entrar en fase d'excepcionalitat entre març i abril

2 min
El pantà de Sau, ben buit ahir

BarcelonaEl nivell dels embassaments de les conques internes de Catalunya ha caigut aquesta setmana per sota de la barrera psicològica del 30%. A hores d'ara els pantans que abasteixen d'aigua la majoria de la població estan al 29,9%, després d'un descens continuat des de la tardor, que només es va aturar puntualment a mitjans de desembre arran de les diverses tongades de pluja que hi va haver.

Estat dels embassaments de les conques internes

El nivell de les reserves encara no és tan baix com va arribar a ser durant la greu sequera del 2008, en què els pantans van arribar a caure fins al 20%, però en termes de pluviometria en alguns casos les dades ja són pitjors que les de llavors. A Barcelona, per exemple, s'han encadenat els dos anys seguits més secs dels últims 100 anys. Tant el 2022 (308 l/m²) com el 2021 (328 l/m²) es va batre el rècord negatiu de pluviometria de l'Observatori Fabra. Si s'agafen dades dels últims 24 mesos, l'índex que elabora el Meteocat per determinar l'estat de la sequera considera l'escenari actual com a “sequera extrema” en una part molt extensa del país, sobretot la meitat est. La manca de pluja als boscos i als camps és, per tant, encara més greu que el panorama que dibuixen les dades dels embassaments.

Índex de precipitació estàndard agafant dades dels últims 24 mesos. El vermell indica serquera extrema

Les previsions no fan pensar que res hagi de canviar com a mínim fins a final de mes. Els models de previsió apunten a una setmana que ve marcada per pluges abundants a la part central del Mediterrani, però que seguirà sent seca al sector occidental de la conca. També cal destacar que les nevades d'aquesta setmana no suposen cap gran reserva de cara a la primavera, ja que la majoria de les precipitacions han caigut a la banda atlàntica del Pirineu.

En aquest context, el Govern ha fet una crida aquesta setmana perquè la ciutadania i les institucions augmentin els "esforços" per estalviar aigua i poder fer front a la sequera. La portaveu de l'executiu, Patrícia Plaja, va explicar dimarts que si no plou es podria entrar en l'escenari d’excepcionalitat entre finals de març i principis d’abril. També va alertar que "no s'han detectat estalvis gaire significatius en el consum domèstic" i va recalcar que "és necessari que es modifiquin hàbits".

stats