Festes populars
Societat 18/09/2022

El 'no' a les vaquetes torna a imposar-se a Santpedor per només 41 vots

La consulta se celebrava per segona vegada perquè fa tres anys el resultat també va ser molt ajustat

2 min
Moment final del recompte de vots de la consulta sobre els actes amb vaquetes a Santpedor

BarcelonaEls veïns de Santpedor no han canviat d'opinió. El no a les vaquetes durant les celebracions de la festa major s'ha tornat a imposar aquesta nit, en el que és la segona consulta popular en tres anys al municipi per aquesta qüestió. El 2019 la votació ja va anul·lar aquesta tradició, però també va fer evident la divisió al poble, amb només 46 vots de diferència. Aquesta vegada el marge encara ha estat més estret: una diferència de 41 vots.

Segons les dades del mateix Ajuntament, la participació aquesta vegada ha sigut lleugerament més alta (han votat un 43,38% dels veïns amb dret a vot). En total s'han recollit 2.750 paperetes. Els resultats han estat 1.331 vots del sí davant de 1.372 del no, 26 nuls i 21 en blanc.

La consulta prové d’una iniciativa popular, que ha recollit gairebé un miler de signatures per poder tornar a celebrar una consulta sobre el tema de les vaquetes. La llei 10/2014 de consultes populars no referendàries permet que passats dos anys es pugui fer una consulta sobre un mateix tema si es té el suport del 10% del cens de més de 16 anys del municipi. Tot i que es tracta d’una iniciativa popular, correspon a l’Ajuntament convocar i organitzar la votació, i ho ha fet de manera unànime a través d’una comissió formada per tots els grups municipals amb representació al consistori i els promotors de la consulta.

El Govern admet que vol "abordar" la regulació dels correbous

La consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, ha assegurat aquest diumenge des de Nova York que la regulació dels espectacles amb bous o vaquetes és una qüestió que "ocupa i preocupa" la ciutadania i, per tant, admet que el Govern l'ha d'"abordar" i "donar-hi resposta". Jordà ha fet aquestes declaracions coincidint amb la repetició de la consulta a Santpedor. "És un tema transversal. Hi ha una part cultural, patrimonial, i una altra que afecta directament la nostra conselleria i, en aquest sentit, el Govern ha de tenir una resposta unànime i escoltant a tothom", ha expressat Jordà.

stats