Violència sexual
Societat 14/03/2023

El “joc” sinistre d'un institut del Vendrell que ha acabat amb una denúncia per agressió sexual

Dos nois de 15 anys estan investigats per tocaments a dos menors

2 min
La façana de l'Institut Escola Àngel de Tobies del Vendrell en una imatge d'arxiu.

BarcelonaDos nois menors d'edat d'un institut del Vendrell estan investigats per una agressió sexual a un company del centre de 12 anys, a qui haurien fet tocaments. Els fets haurien passat a l'hora del pati, quan els agressors van subjectar el noi a sobre d'una taula de ping-pong i "van procedir a penetrar-lo analment amb el dit per sobre dels pantalons", segons recull la interlocutòria del jutge, que també apunta que el van colpejar i esgarrapar quan va intentar resistir-se.

Els fets va passar el 3 de març i quan el menor agredit ho va explicar a l'institut i al seu entorn, la família va presentar la denúncia als Mossos d'Esquadra per agressió sexual. Segons consta al relat recollit pel jutge, fins a cinc menors van participar-hi. Es dona la circumstància que, en les mateixes dates, uns altres pares van denunciar que al seu fill, també menor, l'havien sotmès a una pràctica similar. Fonts de la defensa dels investigats han apuntat a l'ARA que aquestes pràctiques eren un "joc" que solien fer a la taula de ping-pong des de feia un any. Hi hauria una tercera víctima, de fet, que no s'ha atrevit a denunciar uns fets semblants al mateix Institut Escola Àngel de Tobies del Vendrell.

La qüestió ja ha arribat a mans del jutjat de Tarragona, que ha decretat mesures cautelars per a dos dels presumptes agressors. Són dos nois de 15 anys que han quedat en llibertat vigilada i no es poden acostar a menys de 50 metres de la víctima. Una mesura, segons fonts de la defensa dels acusats, que és difícil d'aplicar perquè els investigats comparteixen institut amb les víctimes. Les cautelars s'han començat a aplicar aquest dilluns i la logística, sobretot, depèn de l'institut i també dels investigats. Per exemple, han d'intentar asseure's a l'altra punta del menjador a l'hora de dinar. Els altres tres presumptes autors tenen menys de 14 anys i, per tant, són inimputables penalment.

Fonts del departament d'Educació apunten que les cautelars s'estan complint i que la Inspecció ha pres mesures pedagògiques internes per garantir la seguretat de les víctimes. La unitat de suport a l’alumnat en situació de violència (USAV) també es va activar quan el centre va conèixer aquests fets. Al tractar-se de menors, segons informen fonts de la Generalitat, el cas també està derivat a la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA).

Tipus penal

L'advocat dels investigats no veu efectiva aquesta mesura i també considera que no hi ha un delicte d'agressió sexual amb penetració per la falta d'accés carnal. El lletrat creu que està davant d'un delicte d'atemptat contra la integritat o la dignitat de les persones, però no de violència sexual.

Aquest cas arriba la setmana després que sortís a la llum l'agressió sexual en grup que va patir a finals de l'any passat una nena d'onze anys en uns lavabos del centre comercial Màgic de Badalona. Tres dels presumptes autors també són inimputables. Els altres dos suposats responsables de l'agressió són majors de 14 anys i, un cop detinguts, van passar a disposició de la Fiscalia de Menors. Els Mossos d'Esquadra també van detenir un altre menor per presumptament haver amenaçat de mort el germà de la víctima, amb qui anava al mateix institut. El jutge ha ordenat l'internament d'aquest últim acusat.

stats