Societat 06/11/2014

Només tres peticions d'escolarització en castellà a centres privats a Catalunya

N'hi ha 35 peticions confirmades a tot l'Estat -València, Galícia i Balears- i 256 sol·licituds en procés

Acn
3 min
Exigeixen a Wert que repari la discriminació lingüística del franquisme

MadridEl Ministeri d'Educació només té confirmades tres peticions d'escolarització en castellà en un centre privat a Catalunya, segons consta a una resposta parlamentària que ha enviat a UPyD el govern espanyol. Les dades corresponen al primer mes en què les famílies han pogut presentar les sol·licituds, i el Ministeri considera confirmades aquelles en les què les famílies han complimentat les dades, les ha confirmat, ha imprès la sol·licitud i només tenen pendent presentar-la al Registre del Ministeri. De moment, encara no hi ha cap família a la què s'hagi reconegut el dret a rebre els 6.003 euros per escolaritzar el menor en un centre privat amb el castellà com a llengua vehicular.

En total a l'Estat el Ministeri té comptabilitzades 35 peticions confirmades de pares que reclamen l'ajuda adduint que no troben oferta en castellà com a llengua vehicular al sistema públic. A més de les tres a Catalunya, n'hi ha quatre a Galícia, tres a les Illes Balears i 25 al País Valencià. També n'hi ha una mes a Catalunya que està en fase de registre, és a dir, que el sol·licitant ha presentat la petició però encara està pendent que l'estudiï l'Àrea Funcional de l'Alta Inspecció d'Educació a la Delegació del Govern a Catalunya.

Al País Valencià se n'hi suma una altra de registrada pel gestor, és a dir, que la sol·licitud s'ha presentat físicament al Ministeri, que s'ha encarregat de registrar-la a la seu electrònica per continuar amb el procés, i que encara està pendent que la instrueixi l'Alta Inspecció.

256 sol·licituds en fase d'"esborrany"

La seu electrònica del Ministeri ha rebut a més 256 sol·licituds que encara estan en fase d'esborrany, és a dir, que les famílies han complimentat les dades, però encara no les ha confirmat, de manera que es troben en la primera fase del procés. Sobre aquestes 256 sol·licituds, el Ministeri no ofereix informació de la demarcació de procedència.

A la resposta per escrit que el govern espanyol ha enviat el Ministeri adverteix que "encara és d'hora per avançar resultats" sobre l'impacte de la mesura perquè "el procediment que s'ha previst és molt garantista i requereix de la comprovació de totes les circumstàncies que donen dret a la compensació, així com obrir un termini per sol·licitar informació a la Comunitat Autònoma afectada i un tràmit d'audiència en la que la Comunitat Autònoma pugui defensar la seva postura".

Les famílies hauran d'avançar un any les quotes de l'escola

El Ministeri recorda també que, malgrat les ajudes previstes a les famílies que s'acullin al decret d'escolarització en castellà, els pares o tutors legals dels menors que optin per aquesta via hauran d'avançar durant un any les quotes del centre educatiu privat. El Ministeri afirma que aquest pagament l'han de fer "només durant el primer any en què se sol·licita la compensació de despeses" perquè "un cop reconegut el dret, tindrà efectes des de l'inici del curs fins a la finalització de l'educació obligatòria" i la liquidació i pagament dels cursos següents es farà "a l'inici de cada curs escolar".

Segons el decret que va aprovar el govern espanyol, els pares d'alumnes catalans que optin per aquesta via rebran, un cop tinguin aprovada la sol·licitud i hagin superat el primer any, 6.003 euros que posteriorment es descomptaran dels fons que rep la Generalitat per a Educació. El decret estableix que la "quantitat màxima de les despeses efectives d'escolarització susceptibles de compensació vindrà determinada per la despesa pública per alumne públic en ensenyament no universitari". Això són, en el cas de les illes Balears, 6.746 euros per alumne i any, a Galícia 7.104, i al País Valencià 5.781 euros que hauran de pagar els respectius governs autonòmics si no ofereixen abans una alternativa d'escolarització en castellà com a llengua vehicular.

stats